Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Награждаване на лауреатите в конкурса за есе „Моят университет“

   
Награждаване на лауреатите в конкурса за есе „Моят университет“

На церемония в Заседателна зала 2 на Ректората бяха наградени лауреатите в конкурса за есе „Моят университет”, посветен на 125-годишнината от основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, членовете на журито, определило най-добрите текстове, представители на Студентския съвет и студенти.

Журито в състав доц. д-р Георги Вълчев, д-р Ани Бурова, д-р Вяра Калфина и Александра Дянкова от Студентския съвет оповести в навечерието на тържественото отбелязване на 125-ата годишнина на 27 септември 2013 г. победителите в конкурса за есе „Моят университет“. Първа награда не бе присъдена. Втората награда е за есето на Роман Михайлов. Присъдени са и три трети награди – на Симона Донкова, Станислава Николаева и Стефан Радов.

Доц. д-р Георги Вълчев, зам. декан на Философския факултет и член на журито, подчерта, че конкурсът е имал за цел да провокира студентите и мнението им за техния университет, което винаги е критично. „Тази критичност ни радва. Искахме да видим Университета такъв, какъвто е в представите и мислите на младите хора. В тази връзка донякъде очакванията ни може би бяха прекалени, съдейки по крайния резултат. Не искам да кажа, че представените текстове не са силни, а просто се надявахме на по-силно участие на младите колеги от нашата академическа общност. Но за сметка на това тези, които участваха, са го направили съвсем искрено и загрижено за институцията, в която са избрали да получат своето образование“ – заяви доц. Вълчев.

Според доц. Вълчев е радостно, че участниците в конкурса са били от различни специалности, в различен етап от своето обучение и това е доказателство, че мисълта за университета, въобще за образоваността, която дава СУ, стои на дневен ред и вълнува младите хора. „Надяваме се действително с това есе да провокираме и вашата гражданска активност, която касае образователния процес в СУ, защото както много добре знаете, той непрекъснато се променя и се стреми да дава най-добрите практики за добро образование. Така че вашите усилия да създадете текстове е всъщност най-голямата полза за всички нас – които работим, преподаваме и общуваме всеки ден с младите хора на България“ – добави още доц. Вълчев .

Д-р Ани Бурова заяви, че са получили над 40 текста, като всички са много разнородни като нагласа към университета, като стил, като степени на образование на авторите. „Оценявали сме задълбочеността към темата, оригиналността на интерпретацията на тази тема, стила на написването“. Тя благодари на вестник „Азбуки“ за публикуването на текстовете на лауреатите в конкурса и пожела на студентите да останат винаги ентусиазирани от идеята за университета.

3

Д-р Вяра Калфина насърчи всички да не спират да пишат, а Александра Дянкова подчерта, че въпреки разнообразието на текстовете, това, което обединява всички, дълбокото уважение към Алма матер на всички автори.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев разказа пред студентите за своя опит в участието в подобни конкурси, в които заради критичния си тон е получавал остри критики и дори наказания. „Много ми се иска да продължавате да бъдете критични. Дотолкова критични, че да плашите политиците. Ако си спомняте – на празника на СУ, нито един политик не се осмели да дойде. Пожелавам ви да продължавате да мислите. И да мислите критично. Успех!".

В края на церемонията победителите прочетоха своите есета.

Продължавайте да пишете, отнасяйте се сериозно към писането, тъй като то тренира умовете, води до добър стил, до начин да намирате по-лесно мислите си, да умеете да формулирате каузи, да увличате хора, да ги убеждавате в смислеността на тези каузи. На добър час и не се страхувайте. Пишете!“, призова в края на церемонията доц. Вълчев.