Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / На среща в Медицинския факултет на СУ бяха обсъдени възможностите за сътрудничество с Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие

   
На среща в Медицинския факултет на СУ бяха обсъдени възможностите за сътрудничество с Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие

Делегация от Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ – Скопие посети Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, за да се запознае с основните му дейности и да разгледа подробно работата по трансплантационната програма на Университетска болница „Лозенец.“

Ректорът на Скопския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. д-р Велимир Стойсковски, деканът на Медицинския факултет на Скопския университет проф. д-р Никола Янкуловски и академик проф. д-р Живко Попов се срещнаха с декана на Медицинския факултет на Софийския университет проф. д-р Любомир Спасов, дм, и със заместник-декана проф. д-р Върбан Ганев, дбн.

4

Проф. д-р Ганев

По време на срещата проф. Ганев запозна гостите с историята на Медицинския факултет и неговата дейност, както и с работата на университетската болница „Лозенец“.

Ректорът на Скопския университет проф. д-р Велимир Стойковски изтъкна желанието двата университета и техните Медицински факултети да сътрудничат в съвместни проекти и особено в областта на трансплантацията. Той представи проф. д-р Живко Попов като най-известният трансплантолог в Македония, популярен и в Европа.

1

Проф. д-р Спасов, проф. д-р Янкуловски, проф. д-р Стойковски и проф. д-р Попов

Проф. д-р Любомир Спасов, който е национален консултант по трансплантология, запозна гостите с трансплантационната програма на Университетската болница, която стартира през 2004 г. с трансплантация на черен дроб. До днес в болница „Лозенец“ са направени над 110 трансплантации, от които 55 са на черен дроб и две на сърце. Поради малкия брой донори трансплантациите на сърце са много по-малко. По тази причина специалистите в Университетската болница работят по програма за трансплантиране на изкуствено сърце. Деканът на Медицинския факултет на СУ съобщи още, че в момента в Университетската болница се създава втората в София имунологична лаборатория, която е изключително необходима за нуждите на трансплантологията.

Деканът на Медицинския университет и проф. д-р Живко Попов обсъдиха идеята за създаването на Балканска агенция за трансплантации, която да е аналог на Евротрансплант, и партньорството със съседните страни в тази област.

2

Делегацията от университета „Св. Св. Кирил и Методий“ посети болница „Лозенец“ . Гостите останаха впечатлени от най-новата и ценна придобивка на болницата - помещението за снабдяване с консумативи и аптечен склад. Тук се намира единственият в страната робот за дозиране на лекарствените средства, който автоматично дозира и зарежда за всеки пациент необходимия прием от медикаменти в пластмасови пликчета. С баркод се въвеждат предписания препарат, необходимата дозировка и времето на прием за всеки конкретен пациент. С този робот в рамките на една година икономията от средства е до 30%, което е едно изключително голямо перо за всяка болница. Делегацията от скопския университет се запозна и с новостроящите се звена в болницата, новите леглови бази, оборудвани изключително модерно, както и с хирургията и реанимацията и помещенията за почистване и стерилизиране на хирургични инструменти и стерилизиране на болничните легла.

3