Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / На 22 април беше открит Студентски дискусионен клуб на Философски факултет

   
На 22 април беше открит Студентски дискусионен клуб на Философски факултет

В сутеренното помещение на блок IV на Философския факултет се състоя тържественото откриване на Студентски дискусионен клуб на ФФ.

Гости на събитието бяха студенти и преподаватели, представители на Студентски съвет и на студентската организация „Призив за образование“, както и деканът на факултета проф. д-р Димитър Денков.

На откриването бяха представени и разяснени идеята, организацията и учредителите на Клуба.

Студентски дискусионен клуб е неформализирана общност от студенти на Философски факултет, която се помещава в сутеренното помещение в сградата на самия факултет (блок №4). Целта на Клуба е задоволяването на образователните и културно-просветните потребности на обучаващите се, както и подпомагането на свързаните с тези потребности инициативи на студентите и докторантите. За да се постигне набелязаното, Клубът осигурява следните материални и административни условия: конферентна зала, кът за четене, библиотечен фонд от хуманитарна литература, ежедневни дежурства, екип от студенти, който да изготвя и попълва график за ползването на залите, както и да съдейства за организирането на дискусии, прожекции и други мероприятия от и за студентите.

Основните идея и вдъхновение се базират на призив към самоорганизация на студентите, на които се дава възможност да реализират своите желания колективно и по начин, по който те самите смятат за ефективен. В този ред на мисли трябва да бъде казано, че екипът, който стопанисва и администрира помещението, не е предназначен да задава едностранно дневен ред като някаква отделна инстанция. Напротив – той трябва просто да съдейства на студентите, да подпомага идеите и начинанията им.

Този екип се нарича Координационен съвет. Неговите отговорности са да приема заявки на студенти, организирани по интереси, за ползване на помещението в определен ден и час, като съответно изготвя график за ползването на помещението; да съдейства за съставянето на различните групи по интереси; да организира публични дискусии и филмови прожекции по предварително обявени тема и заглавие; да поддържа електронна страница или фейсбук група на СДК в съответната интернет мрежа и да се грижи за оповестяването на всяко публично мероприятие на СДК.

Дейността на Клуба се основава на принципите на:

  • доброволност на участието на неговите членове;
  • свобода и плурализъм при изразяване на мнение;
  • демократичност и равнопоставеност на членовете при вземане на решения;
  • взаимно уважение между членовете и спазване на академичните традиции и принципи.

Член на СДК е всеки студент или докторант на ФФ, който участва системно и активно в поне една от организираните в Клуба академични дейности.

Помещението, в което се намира Клубът, е било в окаяно състояние. То е ремонтирано чрез доброволен труд на студенти от Философски факултет, Исторически факултет, Юридически факултет, Факултет по журналистика и масова комуникация, както и приятели от Университет за архитектура, строителство и геодезия и Университет за национално и световно стопанство. Първоначално ремонтът се извършва без никаква финансова помощ, но впоследствие факултетът отпуска 2000 лева. По този повод проф. Денков се пошегува: „Използвахме вашия труд, за да се направи нещо, което иначе би станало бавно, скъпо и некачествено.”

След представянето беше прожектиран 30-минутен любителски филм с кадри от протеста от 27.02.13 в двора на Ректората на СУ, насочен срещу повишението на таксите. Прожекцията беше последвана от дискусия за причините и начина да се стигне до протеста.

Преди Библиотека СДК
Сега Библиотека СДК
Преди - Библиотека СДК Сега - Библиотека СДК
Преди Конферентна зала СДК
Сега Конферентна зала СДК
Преди - Конферентна зала СДК Сега - Конферентна зала СДК