Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Музеят на Софийския университет съхранява неговата история

   

В резултат на дългогодишните усилия на академичната общност на Софийския университет идеята за създаване на музей на първия национален образователен и духовен център става реалност по време на честванията на 110-годишния му юбилей. През 1998 г. официално е открита постоянната експозиция на музея на най-старото и авторитетно българско висше училище - СУ "Св. Климент Охридски".

Музейната експозиция е разположена в помещенията на подкуполното прострaнство на т.нар. VI блок на Северното крило на Университета, адаптирани тогава за музейни нужди от сдружението "Мостове" на българите, живеещи в чужбина. Проектант на помещенията е арх. В. Дуковски. Художественото оформление на експозицията е осъществено от колектив към катедра "Експозиционен дизайн" при Художествената академия с ръководител проф. Л. Лозанов.

Основният художествен детайл във вид на капител с арка по стените на всички музейни помещения символизира идеята за образа на университета като храм на науката. Централното музейно предверие с надписи от двете страни "Университетът" въвежда посетителя в духа и атмосферата на Алма матер.

1

На преден план е поставено копие, изработено от художника Й. Шентов, на иконата от XVI в. на патрона на университета - Св. Климент Охридски. Такава икона се намира и в Централното фоайе на Ректората и се връчва от Ректора на Университета при специални събития като връчването на Голямата литературна награда на СУ.

В централната витрина са изложени символите на ректорското достойнство от различни периоди - Оксфордският жезъл от 1936 г., ректорска тога и оригиналната ректорска огърлица, изработена от Хараламби Тачев и арх. Анастас Дудулов през 1934 г.

Един от основните проблеми на музея е попълването на експозицията с нови експонати, които разказват същинската история на СУ през годините, казва ас. Симеон Хинковски, директор на музея. Екипът на музея работи активно с голям кръг от хора и институции, между които и електронната инициатива блог "Стара София". Благодарение на тях днес в музея могат да се видят много стари снимки, свързани с историята на Университета, както и честването на 50-годишния юбилей, които са били изгубени.

2

Музеят на СУ активно работи с останалите музеи в Университета - Музеят по палеонтология и исторична геология, Музеят по минералогия, петрология и полезни изкопаеми и Музейната експозиция за историята на радиото в България.

Музеят участва с архивни материали и експонати в създаването на различни изложби. Една от последните инициативи е създаването на постоянната изложба в Университетската ботаническа градина в Балчик. "Гостите на УБГ могат да разгледат експозицията, която представя историята на градината, на ботаниката, зоологията и биологическите специалности в Университета", допълва ас. Симеон Хинковски.

3

В музея се съхраняват научни архиви на преподаватели. "Благодарение на активното съдействие с колегата Андрей Лунин и негови студенти от специалност "Архивистика и документалистика", които се интересуват от историята на Университета, успяхме да опишем всички фондове на музея. През тази година отново обявяваме стажантска програма", казва ас. Симеон Хинковски. Екипът планира да възобнови издаването на списание на музея, от което до момента са излезли 7 броя.

Нови попълнения в експозицията са няколко, между които е и оригиналната ректорска огърлица. По инициатива на Музея, на 24 май 2013 г. отново бе върнат в церемониала на Университета и оригиналния Оксфордски жезъл, точно 77 години след пристигането му в Университета. Пространството в музея е организирано така, че да позволява провеждането на различни форуми, а също и малки лекционни курсове.

4

"Предоставяме пространството пред музея за изложби. С колегите от Университетския архив планираме да направим постоянни експозиции с материали от архивните фондове, за да могат повече хора да се докоснат до това, което за съжаление стои заключено в шкафовете и хранилищата", отбелязва ас. Симеон Хинковски.

Експозиционни зали в музея на СУ

Днес залите на Музея представят хронологически и тематично неговата история, така че всички, интересуващи се от развитието на българската Алма матер да могат да се докоснат до нея. Залите представят експозицията по начин, който успява да върне гостите назад във времето – от фотоси, изобразяващи ликовете на княз Борис І и цар Симеон Велики, през възрожденските учебници, автентичната моминска носия, идеята за университет в България от средата на ХІХ в., завещанието на двамата братя Евлоги и Христо Георгиеви, до една от първите банки на някогашното ново здание на Първа Мъжка гимназия, в която започва дейността си Висшият педагогически курс през 1888 г. са събрани в първата зала, условно наречена „Корените“. Втората зала представя началото на висшето образование в България, с портретите на първите двама ректори – проф. Александър Теодоров-Балан и проф. Димитър Агура, „Седмочислениците“ на Алма матер – първите 7 преподаватели, „Първосвършившите“ през 1891 г. студенти, албумът, подарен на министърът на просвещението Георги Живков с ликовете на преподавателите от 1892 г., възстановка на бюрото на университетски преподавател, върху което от скоро се намира и личното копие на Закона за Университета и университетските правилници от 1925 г. на проф. Иван Шишманов.

Третата зала представя в едната си част университетската канцелария, с машината за щамповане на дипломите, личните вещи на доц. Милко Балан, проф. Александър Балабанов, проф. Цоньо Димитров, прожекционния апарат на проф. Богдан Филов, вещите на проф. Александър Балан – грамофон, ъгловата етажерка и стол.

5

Четвъртата зала акцентира върху първия голям юбилей, поставил началото на големите чествания на годишнините на Университета – 50-годишнината през 1939 г. - с архивни фотоси, поздравителни адреси и специално място за студентите.

6

Петата зала представя следващите големи юбилеи в СУ, а специално за 125- годишнината ще бъдат показани в отделна витрина и стъклените статуетки, изобразяващи 11 от факултетите на Университета, които до скоро се намираха в Ректорския кабинет. Тук се съхранява и макетът на Св. Климент Охридски, изработен от арх. Дудулов.

В шестата зала са поместени портретите на седем от ректорите на Университета, церемониалните материали, използвани от Софийския университет, награди, които в последните години са получавали изтъкнати преподаватели, както и награди на самия Университет.

Залата за временни експозиции в момента е събрала ректорските подаръци от последните няколко години и които показват връзките на Университета с целия свят.

"Университетът е огромна машина, която постоянно се движи, постоянно се променя, макар че хората, които сме вътре, трудно го забелязваме", отбелязва още ас. Симеон Хинковски. През изминалите 125 години стотици хиляди млади хора са минали през аудиториите на Алма матер и са вложили наученото там в изграждането на днешна България. Поради това историческата памет за създателите, дарителите, преподавателите и възпитаниците на Софийския университет са неразделна част от историята на българската държава и народ.