Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международна кръгла маса на млади експерти „Балкански диалог“ започна днес в Софийския университет

   
Международна кръгла маса на млади експерти „Балкански диалог“ започна днес в Софийския университет

доц. Дарина Григорова

Събитието е организирано от Евразийския център VIA EVRASIA към Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и Фонда за подкрепа на публичната дипломация "А. М. Горчаков".

Oсновен партньор на събитието е Българският младежки Форум, а медиен партньор е Съюзът на българските журналисти.

Събитието откри деканът на Историческия факултет проф. д-р Пламен Митев. От името на цялата колегия на факултета той благодари на всички, отзовали се на поканата да се включат в поредната изява на Евразийския център. Той подчерта, че това е най-младата структура във Факултета по история, но вече със солиден академичен опит. Благодари и на партньорите от Фонда за подкрепа на публичната дипломация "А. М. Горчаков" с чиято помощ бе възможно организирането на кръглата маса.

Проф. Митев припомни, че само преди седмица Софийският университет, който тази година празнува 125-годишнината си, беше домакин на Третия международен конгрес по българистика и добави: „Днес ние откриваме поредната научна инициатива с организирането на Балканска кръгла маса и в това аз виждам нещо символично. Първо, символичното виждам в това, че от българската тематика преминаваме към балканската. Второ – това е кръгла маса на представителите на младите специалисти от различните балкански страни. И третото символично нещо виждам в самото название на Кръглата маса „Балкански диалог“. Историята на Балканите винаги е била не само много динамична, тя е и трагична в много отношения. Но си мисля, че тъкмо във варианта на диалог ние можем да намерим не само възможност да се опознаем, не само да построим тези културни мостове, които да ни съединят, но и да намерим онова, което ще ни обедини в голямата Евразийска територия. И аз много се радвам, че намерихме подкрепа и от страна на руски партньори в лицето на фонд „Горчаков“, и от страна на всички тези представители от Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватска, Словения.“

Наталия Бурлинова, програмен директор на Фонд „Горчаков“, обясни, че „Балкански диалог“ е съвсем нов проект, чийто цели са да се даде възможност за общуване на младите специалисти политолози, историци, на тези, които се интересуват от международните отношения, политика и история в Балканския регион. Бурлинова призова всички участници от различните страни да споделят всичко онова, което ги вълнува и да бъдат активни в дискусиите, разсъжденията, въпросите и критиките.

Кръглата маса „Балкански диалог ще се проведе в рамките на двата дни – 5 и 6 юни.

Програма

По-рано днес ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна с представители на Фонда за подкрепа на публичната дипломация „А. М. Горчаков“. На срещата присъстваха деканът на Историческия факултет на СУ проф. Пламен Митев и ръководителят на евразийския център „Вия Евразия“ към Историческия факултет доц. Дарина Грирогова.

Ректорът проф. дин Иван Илчев и представителите на Фонда подписаха договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и Фонда за подкрепа на публичната дипломация „А. М. Горчаков“.

Основна цел на споразумението е активното съдействие за развитието на образователни, научни и културни програми в сферата на международните отношения.

Споразумението предвижда Софийският университет и Фондът за подкрепа на публичната дипломация „А. М. Горчаков“ да участват в провеждането на съвместни конференции, семинари, кръгли маси, изложби, конкурси и олимпиади. Студенти от Софийския университет ще имат възможност да участват в научно-образователни програми на Фонда. Магистранти и докторанти от СУ ще могат да осъществяват краткосрочни индивидуални посещения с научно-образователна цел след конкурсна процедура, извършена от Софийския университет. Алма матер ще дава възможност на учени от Руската федерация да участват в научно-образователния процес.

По време на срещата представителите на Фонда „Горчаков“ подчертаха важността на партньорството със Софийския университет.

Проф. Пламен Митев припомни проведената в края на февруари международна конференция, посветена на 135-та годишнина от Руско-турската война и подчерта, че това мащабното събитие е показало потенциала на Историческия факултет на СУ да организира подобни научни форуми.

Международната кръгла маса на млади експерти „Балкански диалог”, която Евразийският център VIA EVRASIA към Историческия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Фондът за подкрепа на публичната дипломация "А. М. Горчаков" организират днес и утре, е една от първите съвместни инициативи по подписания днес договор за сътрудничество.

Фонд „А. М. Горчаков” създаден през 2010 г. към Министерството на външните работи на Руската федерация и е първият уникален механизъм за държавно-обществено партньорство в сферата на външната политика в съвременна Русия.

Фондът предоставя грантове за неправителствени организации за реализация на международни проекти, организира самостоятелни събития и съдейства за провеждането на многоформатни научни събития по актуални външнополитически въпроси (научни конференции, кръгли маси, публични лекции, работни семинари и др.). Фондът работи с руски изследователски центрове в рамките на аналитична подкрепа на руската външна политика и съдейства за създаването на дискусионни форуми в Русия и чужбина. Фондът оказва активно съдействие на млади експерти.

1
2