Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международна конференция в СУ „Св. Кл. Охридски“ отбелязва 135-годишнината от Руско-турската Освободителна война

   
Международна конференция в СУ „Св. Кл. Охридски“ отбелязва 135-годишнината от Руско-турската Освободителна война

В Аулата на СУ „Св. Климент Охридски” беше тържественото открита Международната конференция „135 години по-късно: България-Русия-Евразия”, която се организира от Института за исторически изследвания - БАН и Евразийския център VIA EVRASIA към Историческия факултет на СУ заедно с форум "България-Русия".

Конференцията е част от Програмата на Националния комитет за честване на 135-ата годишнина от Освобождението на България и възстановяването на българската държавност под патронажа на председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева.

В словото си по време на тържественото откриване деканът на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Пламен Митев посочи, че конференцията обединява най-добрите академични центрове в Русия и България, сред които МГУ „М. В. Ломоносов“ – най-старото и най-престижното висше учебно заведение в Русия, Института по славяноведение към Руската академия на науките, МГИМО (Московския държавен институт по международни отношения), ГИМ (Държавния исторически музей) и много други, както и специалисти от Казахастан (Астана и Аламати) и Украйна. Той подчерта, че на територията на Алма Матер изследователи от различни клонове на хуманитаристиката – предимно историци, но и филолози, философи, политолози, ще предложат интердисциплинарен поглед от различни гледни точки за отношенията България-Русия 135 години по-късно.

Най-точно, есеистично и академически прецизно определи Руско-турската война 1877/1878 в словото си на откриването на конференцията председателят на Националния комитет за честване на 135-ата годишнина от Освобождаването на България и възстановяването на българската държавност проф. Андрей Пантев – „нестандартна война“, т.е. не поредната Руско-турска война за Проливите (геополитическите интереси на Руската империя са само едната страна на това така важно за българската държавност събитие), а като единствената война, водена от Русия през ХІХ век, при която има единство между общество и власт в подкрепата на българската кауза.

Посланикът на Руската федерация у нас Н. Пр. Юрий Исаков подчерта, че един от чисто човешките и важни моменти във войната са доброволците, които загърбват спокойното ежедневие и статус – сред тях има лекари, учители, интелигенти, и застават рамо до рамо с българските опълченци.

Проф. дин Николай Цимбаев обърна специално внимание на тясното и дългогодишно сътрудничество между СУ „Св. Климент Охридски“ и МГУ „М. В. Ломоносов“ и специално между постоянните академични контакти на историческите факултети на Алма Матер и МГУ.

В тържественето откриване участваха със слова и д-р Светлана Шаренкова, председател на Форум "България - Русия", акад. Георги Марков, председател на българската част на Комисията на историците от България и Русия, проф. д.и.н. Константин Никифоров, директор на Института по славяноведение към РАН и проф. д.и.н. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания към БАН.

Конференцията ще се проведе на 27-28 февруари и 1 март 2013 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и в сградата на Централно Управление - БАН.

Днес след откриването в 14.00 часа в Конферентната зала ще започнат първите доклади за Руско-турската Освободителна война (1877-1878). Утре конференцията продължава през целия ден в три секции, които ще се провеждат успоредно в Конферентната зала, Зала 1 и Зала 2 от 9.30 часа.

Първа секция: Русия (общество и дипломация) за България преди, по време и след Руско-турската Освободителна война (1877-1878), Конферентната зала;

Втора секция: Съветската политика в България, Източна Европа и света, Зала 1;

Трета секция: Руската политика на Балканите до Руско-турската Освободителна война (1877-1878), Зала 2.

На 01 март от 9.30 часа в Конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски" ще се проведе първа секция: Русия-България-Евразия XXI век, а в Зала 1 - втора секция на тема Руската емиграция в България.

От 14.00 часа в Големият салон на БАН ще се проведе Тържествено закриване на конференцията с водещи доц. д-р Илияна Марчева, научен секретар на българската част на Комисията на историците от България и Русия и д-р Светлана Шаренкова, председател на Форум "България-Русия".

Официални гости на закриването на конференцията ще бъдат съпредседателите на Българо-руския обществен форум:

Виталий Игнатенко, член на Федералното събрание на Руската федерация и председател на колегията на ИТАР-ТАСС

Георги Първанов, президент на Република България (2002-2012)

Георгий Мурадов, зам.-ръководител на Федералната агенция "Россотрудничество"

Проф. д.и.н. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания към БАН

Доц. д-р Дарина Григорова, ръководител на Евразийския център VIA EVRASIA към ИФ на СУ

Проф. д.и.н. Константин Никифоров, директор на Института по славяноведения към РАН

Проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова, ВСУ, изпълнителен директор на международен фонд "Черно море - Каспийско море" 15.30-16.

Закриването ще бъде съпътствано от презентация на книгата на проф. д.и.н. Илия Тодев, "Батак 1876 - мит или история. Текстове по Българско възраждане" (второ допълнено издание) от акад. Константин Косев, проф. д.и.н. Андрей Пантев и Николай Поппетров, която ще започне в 15.30 часа. В 16.30 часа следва откриване на изложбата „Батак, Априлското въстание и Освободителната война" под надслов „Без Батак нямаше свободна България" (И. Вазов).

Конференцията е в рамките на българо-руския проект между института по славянознание – РАН за 2013 г. и на Евразийския център VIA EVRASIA, създаден по проект „Млади учени - 2011” на ФНИ.

Ще участват гости от Русия (МГУ, МГИМО, ГИМ, РАН, Екатеринбург), Украйна (Мариупол) и Казахстан (Астана).

 

Коментари

Влез, за да коментираш.