Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международен фестивал на етнографския филм

   
Международен фестивал на етнографския филм

От 15.00 часа на 13 ноември до 22.00 часа на 19 ноември ви очаква цяла седмица прожекции на етнографски филми, лекции, майсторски класове, изложба, демонстрации.

Официалното откриване е на във вторник от 18 часа, но преди това ще се състои майсторски клас на режисьора Йордан Тодоров от 15 часа.

Местата за провеждане са:

- Софийски университет "Свети Климент Охридски" - Нова конферентна зала (2 етаж, Северно крило), Аула и 65 аудитория (3 етаж, Южно крило);

- Национален етнографски музей (ИЕФЕМ–БАН) - зала 19, служебен вход от към ул. Московска 6А.

В средата на месец ноември 2012 г. форумът за визуална антропология ще се състои в своето трето издание, но с променен формат и вече под заглавието Международен фестивал на етнографския филм / International Festival of Ethnographic Film Sofia (IFEF Sofia).

Наред с предвидените прожекции, в програмната схема на фестивала сме заложили още демонстрации, презентации, дискусии, лекции и изложба, групирани в няколко панела.

Един от акцентите във фестивала ще бъде „Класическият антропологичен филм”, представен от заглавия на Джон Маршъл, Робърт Гарднър, Тимъти Аш, Наполеон Шаньон и Асен Баликси, изследователи, които отдавна са влезли в учебниците по антропология, с осъществените експедиции за научни звена като Смитсониън институт, Пийбоди мюзеум, Националното географско дружество, Колумбийския университет. Филмите са предоставени от Documentary Educational Resources, един от най-големите архиви за етнографски и документални филми в света, партньор на тазгодишния IFEF.

Специален гост на изданието ще бъде Сара Елдер (САЩ). Проф. Елдер е водещ изследовател във визуалната антропология вече четири десетилетия и понастоящем е преподавател в Департамента по медийни изследвания в Университета на гр. Бъфало (щата Ню Йорк). В България тя ще представи свои заснети проекти като Alaskan Eskimo Series (1972 – 1988), ще говори за предимствата на визуалната антропология като метод на изследване пред българска публика и ще предаде част от своя опит в полето на етнографския филм.

Друг акцент на IFEF Sofia 2012 ще бъде темата за коренното население на Северна Америка, разгледана в панела „Нейтив американс” и представена чрез различни изразни средства, като лекциите, работилниците организирани от членове на Българско индианско общество „Орловият кръг” и изложбата Tрадиционни индиански предмети, придружена с фотографии на Едуард Ш. Къртис от началото на XX век, в които е документирана традиционната култура на американските индианци от началото на 20-ти век.

Филмовата програма в панелите “Балкани” и „Ново документално кино” ще покаже фокуса на антрополозите и филммейкърите към България, останалите балкански държави и не само, където ще бъдат прожектирани филми от Сърбия, Черна гора, Хърватия, Румъния, Турция, България и др. Ще бъдат показани документални продукции като сръбско-американската „The Caviar Connection” (2008) на Драган Николич, черно-белият филм на Анри Кулев за Ибряма – „Сънувам музика” (1983) и развитата от В. Къркеланов тема за нестинарите в „Посветените на огъня” (2005). Ще видим и част от работата на младите режисьори Илиян Метев, Светослав Драганов, Борис Десподов и техните „Голешово” (2008), „Град на мечти” (2011), „Коридор N8” (2008).

Важна част от изданието ще представляват и панелите “Младежки визуални проекти” и “Експедиции”, в които студенти, млади учени и изследователи, работещи в полето на хуманитарните науки и визуалните изследвания ще представят своята работа. Повече информация и форма за участие може да намерите в блога.

Международен фестивал на етнографския филм – София 2012 ще състои от 13 до 19 ноември 2012 г. в Ректората на Софийския университет и Националния етнографски музей.

IFEF Sofia 2012 се организира от Сдружение за културни инициативи, в съорганизацията на Академично етноложко сдружение и катедра Етнология при Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Изданието се осъществява с подкрепата на Посолство на САЩ в България, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Българско индианско общество „Орловият кръг”, Documentary Educational Resources, Студентски съвет на Софийски университет, Университетско издателство и печатница при Софийски университет, Издателство Вакон, Динакорд България и Унакс Тийм.

Медийни партньори на фестивала са радио Бинар, сп. The Explorer, Алма Матер TV, Университетско радио Алма Матер, Телевизия Туризъм и порталът see.bg, Festivals.bg, Interesi.net