Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Лекционен курс с преподаватели от Асоциацията на професорите на „Тотал”

   
Лекционен курс с преподаватели от Асоциацията на професорите на „Тотал”

Кзавие Фожрас и доц. Филип Мачев

В аудитория 277 на Софийския университет започна лекционен курс на тема „Резервоарна геология и/или анализ на каротажни данни”. Курсът ще се проведе в периода 1-5 юни 2015 г. и е финансиран от фирма „Тотал” като част от подписаното през април 2015 г. споразумение за съвместно сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски” и „Тотал Е&П България”.

Курсовете са предназначени за студенти и служители от държавната администрация с интереси към проучването и добива на въглеводороди. Курсовете са безплатни за участниците и се провеждат на английски език от чуждестранни лектори. Темите на четирите лекционни курса са: „Морско сондиране: технологии и дейности”, проведен в периода 11-15 май 2015 г. в Минно-геоложкия университет, „Резервоарна геология и/или анализ на каротажни данни”, 1-5 юни 2015 г. в Софийския университет, „Структурна интерпретация на сеизмични данни”, 5-9 октомври 2015 г. в Софийския университет, „Основи на безопасност, здравословни условия на труд и опазване на околната среда”, 12-16 октомври 2015 г. в Минно-геоложкия университет.

На събитието присъстваха зам.-деканът на Геолого-географския факултет доц. Филип Мачев, Кзавие Фожрас, управител на „Тотал Е&П България”, проф. Макс Миле, лектор на курса, Емануил Кожухаров, студенти и представители на държавната администрация.

1

Доц. Филип Мачев поздрави всички присъстващи в аудиторията и отбеляза, че те имат чудесната възможност да бъдат част от един интересен и полезен лекционен курс. Той разказа за инициативата на „Тотал Е&П България”, които от години организират подобен тип събития в цял свят с лектори от Асоциацията на професорите на „Тотал”.

Кзавие Фожрас, управител на „Тотал Е&П България”, изрази удовлетворението си да присъства в Софийския университет и представи накратко компанията, както и дейността й в България в блок 1-21 „Хан Аспарух“. „Тотал E&П България Б.В.” е водеща енергийна група, която работи в световен мащаб с фокус предимно върху масла и химикали, промишлени и търговски дейности в областта на нефта, газа, електричеството, енергията от възобновяеми източници, химията и др. За развитието на своята дейност фирмата се интересува от сътрудничество с професионалисти в областта на образованието.

2

Г-н Кзавие Фожрас подчерта, че за „Тотал” и неговите партньори в блок 1-21 „Хан Аспарух“ ОМВ и Репсол е изключително важно да покажат ангажираност и активно участие в обучението на български специалисти и за подпомагане на българските учени и преподаватели. Именно това е и целта на организираните лекционни курсове в Софийския университет и Минно-геоложкия университет. По думите му, това е чудесен начин за младите хора в България с интерес в тези области да се свържат с водещи международни компании и преподаватели.

Емануил Кожухаров представи лектора проф. Макс Миле. Проф. Миле е завършил като геолог университета в Безансон, Франция, а след това прави докторска дисертация. През 1970 г. започва да работи в „Тотал” на различни позиции и в различни клонове. Първоначално се занимава с проучване, а по-късно и с разработване на находищата. Проф. Миле е един от известните специалисти на „Тотал” по геология на резервоарите.