Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Кръгла маса „Българският преход: гласове, образи и памет”

   
Кръгла маса „Българският преход: гласове, образи и памет”

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна кръгла маса на тема „Българският преход: гласове, образи и памет”.

Събитието има за цел да представи резултатите от 3-годишната работа на екипа от историци, социолози, етнолози и политолози, участници в научен проект, озаглавен „Преходът гласове, образи и памет”, който е финансиран от фонд „Научни изследвания” към МОМН.

Ръководителят на проекта доц. д-р Михаил Груев откри събитието, представяйки теоретичната рамка на проекта и основните резултати. „Една от специфичните цели на проекта е насочена към представяне на прехода в плуралистична перспектива, която да съдейства за „нормализирането” на колективно осъзнатото, а оттам и за коригиране на представите за социализма в техните крайности и за изживяването на т.нар. соцносталгия, присъща на определени сегменти във всички източноевропейски общества.”, отбеляза доц. Груев.

Друга специфична цел на проекта е научноизследователската. Съвместната работа на учени и преподаватели от различни полета на социалните и хуманитарните науки позволява не просто обмен на инструментариум за изследване на специфични съвременни феномени, а изработването на една интердисциплинарна методология, позволяваща разностранен и многоаспектен анализ на изследваните феномени.

Третата цел е образователната, реализирана чрез включването на студенти от различни степени – бакалаври, магистри и докторанти, подготвени чрез предварителни семинари, лекции и най-вече посредством теренната работа за прилагането на методологически подходи от други научни области.

Приносът на изследователския екип на проекта е, че успява да представи нова перспектива към проблема – „Преходът като многопластов социален феномен, имащ не само столичен, но и свой провинциален живот.”, следвайки в работата си прогресията „село-малък град-голям град-столица”. Друг нов акцент за подобен род изследване е включването на нови теми, които до момента са останали встрани от изследователския интерес – границите и граничността, възходът на параисторията, траекториите на промяната на алианската общност, проблемът за оформилите се в годините на прехода политически субкултури и др.

В резултат на работата на екипа на сайта на проекта www.prehodbg.com е събрано голямо количество интервюта. „Към днешна дата това е най-голямата колекция от интервюта за прехода, съществуваща в България. Необходимо е да се подчертае, че тя не е ориентирана към известните политици на прехода, чиито гласове не е трудно да бъдат чути или прочетени в десетки интервюта, речи и коментари”, подчерта доц. Михаил Груев.

Натрупаните материали представляват своеобразен дигитален архив, който е на разположение на всеки, който пожелае. Ще бъде от полза на изследователи и през следващите десетилетия, когато по-голямата времева дистанция ще позволи по-различен поглед към проблема. Предстои публикация на текстовете от втория етап на проекта в електронното списание „Анамнезис”.