Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Конференция на SIETAR България на тема: „Културни бариери пред гражданското участие”

   
Конференция на SIETAR България на тема: „Културни бариери пред гражданското участие”

проф. Пламен Макариев

SIETAR България организира днес традиционната си конференция със съдействието на СУ „Св. Климент Охридски” на тема: „Културни бариери пред гражданското участие” (Cultural barriers to citizenship participation).

SIETAR (Society for Inercultural Education, Training and Research – Общество за интеркултурно образование, обучение и изследвания) е най-голямата световна интердисциплинарна мрежа за практици и учени в областта на междукултурните отношения. Повече от 3000 професионалисти членуват, както индивидуално, така и чрез десет национални организации, в европейския клон на SIETAR.

Целта на конференцията е да се подложат на анализ и дискусия основни, явни и скрити, културни бариери пред гражданското включване и участие. Очакванията са интеркултурните проблеми да бъдат разгледани свободно и многоаспектно в контекста на българските практики и по стандартите на добрите световни образци на интеркултурността.

Темата е особено значима в условията на криза – в глобална, европейска и българска перспектива. Икономическата и социална несигурност поставят под въпрос „европейския проект” и смисъла на европейското гражданство. Стават видими и изглеждат по-трудно преодолими културните бариери. Предизвикателствата пред образа на толерантното мултикултурно общество са големи. В този контекст има потребност от проясняване на теми, понятия и прояви на интеркултурализма, фокусирани около културните бариери пред гражданското участие.

Конференцията е добра възможност да се консолидират съвместните усилия и компетентното мнение на много специалисти – социолози, културолози, психолози, философи, педагози, историци, лингвисти.

Проф. Пламен Макариев от Философски факултет на СУ обяви началото на конференцията.

Откриването на събитието започна с кратко представяне на всеки един от участниците в конференцията. След това г-жа Светлана Аладжем, представител на България в Борда на SIETAR Europa, подчерта, че SIETAR България е официално призната от Борда на SIETAR Европа през ноември 2008 г. и с това става част от европейската й мрежа. Тя представи и основните етапи от развитието на SIETAR България през годините.

На 18-21 септември 2013 г. предстои конгрес на SIETAR Europa в Талин, Естония.

1
2
3