Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Къс от метеорита Алмахата Сита от Судан беше връчен на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет

   
Къс от метеорита Алмахата Сита от Судан беше връчен на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет

Актът на дарение е в резултат на подписания договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски” и трите университета от столицата на Судан Хартум. Посланикът на Република Судан у нас г-жа Илхам Ахмед връчи днес къс от метеорита Алмахата Сита на заместник-ректора на Софийския университет доц. Юрий Кучев.

Заместник-деканът на Геолого-географския факултет доц. д-р Филип Мачев откри събитието и представи накратко пред гостите информация за метеорита. На 6 октомври 2008 г. американският астроном Ричард Ковалски открива астероид, който получава името ТС3. След изчисляване на траекторията му на движение се оказва, че той неминуемо ще се сблъска със Земята. ТС3 се оказва забележителен с това, че е първият космически обект в историята на човечеството, който е открит, проследен и наблюдаван до изгарянето му в атмосферата. Астероидът навлиза в атмосферата на 7 октомври (около 20 часа след откриването му) над Северен Судан със скорост над 12 км/с и изгаря на 37 км височина над Нубийската пустиня. Анализът на данните показва, че е бил с размери около 4 м и тегло около 80 т.

 

PC0403411_600x339

Поради това, че се е взривил над почти необитаемо място, е бил със сравнително малки размери и се е взривил на около 40 км – сравнително голяма височина, няма поражения. След като навлиза в атмосферата, астероидът се превръща в метеорит. Официално в световния каталог на метеоритите той носи името Алмахата Сита - Станция 6 на арабски език, което е името на ж.п. гара по линията Судан-Египет, в района на която е паднал.

„Благодарение на сътрудничеството между Софийския университет „Св. Климент Охридски” и трите университета от столицата на Судан Хартум – Университета на Хартум, Al-Neelain University и Future University, ние получихме подарък – едно късче от този метеорит с тегло 22 грама. На някой може да се стори много малко, но всички останки, които са събрани от него, са около 10 кг. Още на следващия ден суданските учени организират експедиция за търсене на останки от астероида в пустинята, тъй като при една пясъчна буря всичко може да бъде засипано. Така че това, което получаваме като подарък, никак не е малко.”, посочи доц. Филип Мачев.

PC0403561_600x342

В резултат на това сътрудничество днес посланикът на Судан г-жа Илхам Ахмед в присъствието на зам.-ректора по управленски контрол и обществени поръчки доц. д-р Юрий Кучев, на преподаватели и студенти от ГГФ, връчи на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет късче от този метеорит.

Посланикът на Судан г-жа Илхам Ахмед отбеляза, че за нея е голяма чест да присъства на събитие, което е свързано с култура, изследвания, академичен дух, защото ѝ липсва живота в университета: „Нашето посещение днес е резултат от академичното сътрудничество между Судан и България. Рядко имаме възможността да се сдобием с фрагмент от такъв рядък метеорит и този момент е много специален. Може би за много хора 7.10.2014 г. беше обикновен ден, но не и за научната общност и хората на Судан.”

Тя разказа пред гостите, че в Судан ентусиазирано са били следени публикациите в медиите за ТС3, астероидът, който след навлизането си в атмосферата излъчва толкова силна светлина, че вестник „Таймс“ го определя като пълна луна.

„Беше велик момент за нас, когато на астероида беше дадено името Алмахата Сита. Така мястото, която беше почти непознато, стана много известно, носейки историческата стойност на научно съкровище като първият космически обект в историята на човечеството, който е открит, проследен и наблюдаван до изгарянето му в атмосферата.”, изрази радостта си г-жа Ахмед. От името на правителството на Судан тя сподели част от това съкровище с музея на Софийския университет, вярвайки, че този малък фрагмент ще вдъхновява учените да развиват познанието в тази област.

Посланичката отбеляза, че проф. Деградим Хали от Университета в Судан има голяма заслуга за подаряването на този къс от метеорита на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми. „Уверена съм, че това ще засили връзката между научните изследвания на нашите академични институции.”, добави още тя.

Метеоритът Алмахата Сита е 43-тият метеорит в колекцията на Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет, която е единствена по рода си в България.

PC0403681_600x338