Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Изографисването на българския параклис на Антарктида започва до дни

   
 Изографисването на българския параклис на Антарктида започва до дни

Новият български параклис на Антарктида ще бъде изографисан по време на заминаващата след два дни българска антарктическа експедиция. "Старият ни параклис е в плачевно състояние, миналата година беше построен нов и сега предстои той да бъде изписан според каноните на Българската православна църква", съобщи ръководителят на експедицията Христо Пимпирев.

Автор и изпълнител на проекта е художничката Ганка Павлова, която е дългогодишен преподавател в Керамичния техникум в София и Художественото училище в Троян, с две самостоятелни изложби на икони. Тя дарява безвъзмездно своя труд, а средствата за материалите по изографисването на параклиса са получени от родолюбиви българи. Основният дарител, без чиято финансова помощ проектът нямаше да се осъществи, е пенсионираният учител Мариан Марианов, който дари всичките си спестявания в размер на 13 500 лв.

Художественият проект включва вътрешно изографисване на източната (фронтална) стена и оформяне на предолтарното пространство. В средата ще бъде композицията Дейсис, която включва образите на Христос, Богородица и Йоан Кръстител, от лявата страна - Йоан Рилски, а от дясната – Климент Охридски. Изображенията са в иконографски стил, но са авторски, а не копия на известни икони. Кръстовете-витражи, които бяха дарени на българския параклис на Антарктида преди години, също са включени в композицията и ще бъдат поставени отстрани. Предвидени са места и за наличните преносими икони, за пейки и църковна утвар, а имената на помогналите за осъществяването на идеята ще бъдат изписани в параклиса.

1

Ганка Павлова заминава с първата група български полярници, за да подготви основните материали, които ще бъдат закупени от Аржентина, а самите икони ще се рисуват в периода декември-февруари на базата на остров Ливингстън, за да бъдат спестени средства.

 

Всички материали за изработването на иконите вече са изпробвани на ниски температури и висока влажност. От миналото лято боите, положени върху обикновен шперплат, са издържали на слънце, сняг, мъгла и дъжд. „Няма напукване, няма излющване, няма нещо, което да покаже, че тези бои и технология не биха издържали на екстремните условия, при които ще се реализират самите икони” - разказва Ганка Павлова. Грундовете, лаковете и боите са осветени и благословени в църквата „Св. Неделя”, така параклисът няма да има нужда от официално освещаване.

2

На Антарктида има още един православен храм - в руската база "Белингсхаузен" на остров Ватерло, осветен през 2004 г. Българският параклис обаче е първият православен храм на Ледения континет, построен една година преди руския - през 2003 г. Той е най-южният православен храм на Земята и носи името на Св. Иван Рилски.