Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Изложба и лекция по повод 900-та годишнина от суверенитета на Малтийския орден

   
Изложба и лекция по повод 900-та годишнина от суверенитета на Малтийския орден

Тази вечер в 17.00 часа в Аулата на Софийския университет започнаха честванията на 900-та годишнина от суверенитета на Малтийския орден.

Официалното откриване на празника беше с лекция на тема „900 години Суверенен орден на св. Йоан и доброволчеството”.

Лекцията откри посланикът на Суверенния Малтийски орден в България Н. Пр. Камило Дзуколи. Той изказа благодарност към Културния център на СУ и припомни, че през 2009 г. Магистърските архиви и библиотека на Суверенния Малтийски орден в Рим подписаха споразумение за сътрудничество със Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Днешното събитие е част от това успешно сътрудничество.

Презентации представиха лекторите д-р Владислав Иванов, който изследва историята на Ордена, инж. Константин Костов – изследовател на историческите връзки на Малтийския орден с България и доброволецът Мария Манолова, магистър от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Тържественото честване продължи в Централното фоайе на Ректората с откриването на изложбата „900 години – модерни по традиция”. Експозицията представя с архивни материали историята на Ордена и хуманитарната му дейност по света. Изложбата можете да посетите до 29 март 2013 г.

Честванията на годишнината от суверенитета на Малтийския орден бяха организирани от посолството на Суверенния Малтийски орден в България и Културния център на СУ „Св. Климент Охридски”.

Малтийският орден е основан около 1050 г. в Йерусалим. На 15 февруари 1113 г. папа Паскал II подписва булата „Pie Pоstulatio Voluntatis”, с която дава право на Хоспиталиерите на Св. Йоан да избират своите предстоятели, независими от църковната и светска власт.

Благодарение на дадената независимост познатият днес като Суверенен военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим Родос и Малта играе важна роля в историята на християнската цивилизация, намирайки своето място и в развитието на българския исторически разказ през вековете (например с участието на рицарите Йоанити в битката при Никопол през 1396 г.)

В по-новата си история Малтийският орден присъства в България чрез хуманитарни мисии по време на двете световни войни, както и през 90-те години на миналия век. Откакто отвори свое посолство в София през 2005 г., Орденът е реализирал повече от 200 хуманитарни инициативи от различен характер в над 80 населени места в страната.