Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Издаването на списание „Специална педагогика" е социално и обществено значимо“

   
„Издаването на списание „Специална педагогика" е социално и обществено значимо“

Гражданско движение „Помощ на лица с проблеми в развитието“ благодари на СУ „Св. Кл. Охридски“ за списването и издаването на списание „Специална педагогика" в писмо, изпратено до ректора проф. дин Иван Илчев и декана на ФНПП проф. д-р Димитър Гюров.

„Вече 17 години списанието помага не само на специалистите, отразявайки фундаменталните проблеми на специалната педагогика и логопедия и предлагайки теоретико - практически решения, а и на всички родители, близки и приятели на лица с проблеми в развитието.

Интердисциплинарният характер на изданието е в помощ и на всички специалисти, ангажирани с проблемите им особено в момент, когато предстои приемането на Закон за образованието и всички новости във връзка с интегрираното и приобщаващо образование. Нежеланието на част от учителите от всички етапи на образование да имат в групата/ класа си дете с проблеми от аутистичния спектър се дължи на липсата на знания как да се отнасят и работят с него и същевременно с останалите деца. За много деца със СОП в общността не достигат ресурсни учители. Ситуацията може да бъда определена с една дума - „глад", глад за информация, обучения, тренинги - придобиване на знания и умения за предизвикателството: дете с аутизъм в масово училище. Сигурността на учителите в способността си да овладяват всяка възникнала ситуация, е предпоставка за изграждане на подкрепяща среда за детето с увреждане.

Главна цел на всяка родителска организация, работеща за повишаване качеството на живот на хората с генерализирани разстройства на развитието, е повишаване информираността и приобщаване на обществото към техните проблеми“, се казва в писмото.

„Благодарим ви за дългоочаквания декемврийски брой на списанието, в което освен статията на г-жа Екатерина Дечева за визуалното обучение при аутизма и статията на г-жа Мая Вълчева, сте публикували и личната история на един „аспи" - Иво Атанасов. Благодарим на катедра «Специална педагогика» и на главия редактор на списанието професор д-р Златко Добрев и неговия екип за професионализма, ентусиазма и алтруизма им!

Повишаването на емпатията към „различните" прави живота на всички нас по-достоен и по-пълноценен и в този смисъл издаването на списание „Специална педагогика" е социално и обществено значимо“, добавя в писмото Милена Кънчева, координатор на гражданското движение „Помощ на лица с проблеми в развитието“.

Коментари

Влез, за да коментираш.