Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Истинският университет е състояние на духа

   
Истинският университет е състояние на духа

В 11:00 часа в Аулата на Софийския университет проф. дфн Панайот Карагьозов постави началото на церемонията по връчването на дипломите на 195 бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии.

Деканът напомни, че не свидетелствата за завършено висше образование са най-важното, защото банкноти, документи, изборни бюлетини могат да се фалшифицират. Не могат да се фалшифицират знанията и подготовката, която студентите са получили по време на своето следване. Випускниците на Факултета по славянски филологии завършват не само най-стария университет в България, но и най-стария факултет на Софийския университет. Не на последно място повод за гордост е и фактът, че специалностите на факултета са получили най-високите оценки в националната рейтингова система. Безсънните нощи, прекарани в библиотеките, годините на усилие, са онова, което днес превръща студентите в колеги на своите преподаватели не само по силата на академичния протокол, но по професионална квалификация. Проф. Карагьозов допълни, че випускниците, които завършват тази година, с гордост могат да се нарекат 125 випуск на Софийския университет и им пожела „Денят на Благовещение да бъде символ на надеждата за нови успехи и зачеване на нещо, което отдавна сте жадували“.

Доц. д-р Милена Стефанвоа - зам-ректор, поздрави завършващите с успеха, който е един от поредицата успехи, които ще ги съпътстват от тук нататък като студенти на Софийския университет. Тя сподели, че за нея раздялата е само на книга, защото преподавателите се стремят да запазят връзките, които са създали през годините със своите студенти. Заедно с випускниците, които се изправиха на крака, с бурни аплодисменти доц. Стефанова благодари на близките и приятелите за годините на подкрепа към усилията на завършващите, на академичната колегия на преподавателите от Факултета по славянски филологии, както и от други факултети, с които студентите са се запознали и обменили опит през времето на своето следване.

От почти 200 души завършващи във Факултета по славянски филологии има 18 пълни отличници. Една от тях е Александра Колева – магистър по компютърна лингвистика. От катедрата в Аула Магна тя се обърна към академичната общност и от името на своите колеги и лично от свое име им благодари, че са разкрили света на науката и културата като диалогично отворен. Пожела на себе си и на колегите си да използват разумно наученото, да запазят умението си за търсене и творческо любопитство и ни върна към един от големите романи на нашето съвремие „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“, в който писателят Робърт Пърсиг определя университета като състояние на духа и нещо повече – истинският университет е безсмъртната същност на самия разум.

Из „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“:

„Истинският университет, казва той, няма точно определено местоположение. Той не притежава имущество, не изплаща заплати и не получава материални такси. Истинският университет е състояние на духа. Той е онова огромно наследство на рационалната мисъл, което е донесено до нас през вековете от група хора, по традиция имащи професорска титла, но дори и тази титла не е част от истинския университет. Истинският университет е безсмъртната същност на самия разум.“

 

Коментари

Влез, за да коментираш.