Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Истината не е готов продукт

   
Истината не е готов продукт

Координатор: доц. Албена Танева

Преди броени минути в Зала 1 започна дискусията за съдбата на евреите в България.

Събитието беше открито от страна на домакина Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в лицето на чл. кор. проф. дбн Румен Панков - заместник-ректор по научноизследователската и проектната дейност. Проф. Панков отбеляза, че конференцията неслучайно е организирана в Университета, защото именно тук на почит са не силните на деня или модните тенденции, а възможността чрез дискусия да се стигне до истината.

В същността на дебата ни въведе модераторът на събитието, журналистът–философ – Тони Николов. След Холокоста съдбата на всички народи вече не е същата. Поставени са под въпрос не само ценностите на една епоха, но и цялата европейска цивилизация. До днес светът не спира да се пита: – как е възможно това да се случи?; - кой е виновен за избиването на 6 млн. евреи? Тони Николов акцентира върху заглавието на дискусията, което съдържа в себе си опит за максимална коректност към темата, а именно „Съдбата на евреите в България“, не съдбата на българските евреи или спасяването им. Дебатите по темата продължават и днес. Под формата на дискусия учените ще изследват спорното и безспорното, защото годишнините са повод за задаване на въпроси, а не за готови отговори – „Истината не е готов продукт.“

Събитието ще бъде дигитализирано, а докладите ще бъдат издадени в сборник, защото написаното остава и текстовете ще получат своя отзвук във времето.

Форумът се организира от Центъра за еврейски изследвания към Философски факултет на Софийския университет, с подкрепа от Комуникационната стратегия на Република България.

Координатор: доц. Албена Танева (СУ)

Модератор: Тони Николов