Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Информационен ден по проект „Развитие на системата за квалификация и кариерно израстване на академичния състав в Софийски университет „Св. Климент Охридски”

   
Информационен ден по проект „Развитие на системата за квалификация и кариерно израстване на академичния състав в Софийски университет „Св. Климент Охридски”

проф. Албена Чавдарова

Проектът стартира на 23.04.2013 г. и ще бъде осъществен в рамките на 22 месеца. Финансирането е в размер на 193 715,03 лв., като безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Ръководител на проекта е проф. дпн Албена Чавдарова.

Проф. Чавдарова поздрави всички присъстващи на първия информационен ден на проекта и представи неговите специфични цели, основни дейности и модули.

Специфични цели:

1. Оптимизиране на системата за кариерно израстване на преподавателите в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ съгласно действащия Закон за развитието на академичния състав в Република България.
2. Разработване на модерна система за развитие на професионалните компетенции на преподавателите в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
3. Осигуряване на свободен достъп за академичния състав до периодично актуализиране на знанията, усвояване на допълнителни умения и нови методи в преподаването, умения за работа в интеркултурна среда, обучение по ИКТ, работа в онлайн среда, чуждоезиково обучение, обучение на възрастни и др.
4. Създаване на устойчиви нагласи сред преподавателите в Университета за продължаващо повишаване на своята квалификация, прилагане на съвременни методи на преподаване и технологии в учебния процес и неговото управление.
5. Осигуряване на средства и правила за повишаване качеството на
подготовката чрез обучение, ориентирано към пазара на труда.

Основни дейности:

1. Проектиране на учебното съдържание на квалификационните курсове.

2. Проектиране на учебни и учебно-помощни материали за целевата група.

3. Разработване на Виртуален кариерен център за преподаватели в Университета.

4. Разработване на профил "Вътрешноуниверситетско обучение за преподаватели в платформата за електронно обучение на Университета”.

5. Провеждане на квалификационно обучение с целевата група.

6. Разработване на инструментариум за повишаване качеството на подготовката и за обучение, ориентирано към пазара на труда.

Отделни модули:

  1. Информационни и комуникационни технологии.
  2. Интензивно обучение по чужд език – английски, немски, френски, испански и руски език.
  3. Академично писане.
  4. Комуникативни умения.
  5. Методика на академичното преподаване.
  6. Съвременни образователни стратегии и технологии.
  7. Науката – стъпка по стъпка.

„В тези направления ще бъдат разработени 25 учебни програми. Те ще бъдат допълнени и с различни учебни помощни материали и ще се получи пълен обучителен комплект със съдържание по съответната учебна програма”, подчерта проф. Чавдарова. Предвижда се и осъществяване на квалификационно обучение на конкретна целева група – 250 преподаватели ще бъдат обучени по разработеното учебно съдържание.

Системата, която ще се усъвършенства за кариерно израстване на академичния състав на Университета, има и амбицията за изграждане на виртуален кариерен център. Повече информация за него представи проф. Харизанова, ръководител на Центъра за образователни услуги на СУ. Предвижда се това да бъде една „стабилна вътрешна система, отворена към всички в Университета, не само преподаватели, но и административен състав. Една първа стъпка, която дава възможност да видим как нашите идеи работят на ниво преподаватели, независимо от тяхната възраст и опит, и след това да произведем тези добри практики в цялата структура на Университета”, допълни проф. Харизанова.

Екипът изрази надежда в бъдеще Университетът да може да се похвали с една добре функционираща и развита система за кариерно израстване на преподавателите и академическия състав, която да бъде обновявана и усъвършенствана в дългосрочен план.

 

1