Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / IN MEMORIAM

   
IN MEMORIAM

На 5 май 2013 година, на 58 години почина проф. Иван Николаев Сосков – Декан на Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски". Опелото ще се състои в четвъртък, 09.05.2013 г. в църквата "Света София" от 13:00 часа.

Проф. дмн Иван Сосков е изтъкнат български математик, работещ в сферата на математическата логика и теорията на изчислимостта. Като автор на значими научни трудове в тези области, той бе утвърден учен с международен авторитет и признание. Той с удоволствие работеше с млади хора – дипломанти и докторанти и бе обичан от студентите преподавател. Математическата и информатичната колегии го уважаваха заради неговата честност, принципност и всеотдайност в работата.

Цялата академична кариера на проф. Сосков е тясно свързана с Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. Той се дипломира през 1979 г., от 1980 до 1983 г. е докторант, през 1991 г. е избран за доцент, а през 2004 г. − за професор на Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. За две академични години той е професор в UCLA, Калифорния.

От 2007 г. проф. Сосков е Декан на Факултета по математика и информатика, дългогодишен член на Академическия съвет и председател на Съвета на деканите на СУ „Св. Климент Охридски“.

Освен авторитетен учен, ерудиран математик, уважаван преподавател, принципен ръководител и харизматичен лидер, проф. Иван Сосков бе и изключително почтен човек.