Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Готови ли сте за успех?

   
Готови ли сте за успех?

Под звуците на флейтата се проведе Седмата поредна церемония за връчване на стипендии по програмата „Готови за успех“.

Организаторите изразиха своята благодарност към гостоприемството на домакините от Театър-лаборатория „@лма @лтер“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Сред официалните гости на церемонията бяха проф. дин Иван Илчев – Ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Тотю Младенов – министър на труда и социалната политика, Калин Каменов – директор на Държавна агенция за закрила на детето и Валентин Георгиев – директор на Американската търговска камара.

„Израстнал съм в едно твърде благополучно семейство, заобиколен от книги и гледам да не забравям, че съдбата към мен е била благосклонна“ сподели проф. Илчев една от причините винаги да се възхищава от успехите на тези, които не са имали равен старт. В Софийски университет „Св. Климент Охридски“ от години са въведени различни облекчения за деца-сираци, както в таксите за обучение, така и в балообразуването, защото Академичната общност си дава сметка, че за тях е много по-трудно да се готвят в условията, които имат.

Дарители и организатори по програмата „Готови за успех“ се обединяват около разбирането, че образованието и трудът са ценност. Тази година стипендиите са на стойност 144 хиляди лева. Стипендии получават 87 човека: 32 ученика и 55 студента. 23-ма са пълните отличници. С годините конкуренцията става все по-голяма, а стипендианти са едни от най-добрите и амбициозни ученици и студенти.

Стипендиите са десетмесечни, а годишният им размер е съответно 2000 лв. за студентите и 1000 лв. за учениците. В програмата могат да участват ученици от 12 клас, както и студенти от бакалавърска и магистърска степен в държавни университети.

Най-важният критерий за избора на стипендианите е успехът, който имат от предходната учебна година; на второ място се оценява социалният им статус.

Коментари

Влез, за да коментираш.