Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Генералната асамблея на FuseNet одобри плана за работа след FP7

   
Генералната асамблея на FuseNet одобри плана за работа след FP7

В началото на февруари 2013 година Генералната асамблея на Асоциацията FuseNet се събра в сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Домакин на събитието беше доц. д-р Евгения Бенова – зам.-ректор имоти и стопански дейности на СУ и лице за контакт за България в асоциацията FUSENET. Софийският университет е сред учредителите на Асоциацията и член на проекта FUSENET от 2008 година.

Срещата започна с видеоконферентна връзка, включвайки директно г-н Саймън Уебстър, директор на Европейската асоциация на програмата Fusion, който приветства участниците и даде мнението си по въпросите за образованието и обучението в областта на ядрения синтез, очертавайки плановете за програмата "Хоризонт 2020".

Срещата се състоя в ключов момент от историята на Асоциацията: от една страна това е момент на приключване, тъй като основното финансиране – проектът FuseNet FP7, изтича по-късно през тази година. От друга страна в бъдеще, благодарение на вече постигнатото, Асоциацията може да продължи своята мисия да подпомага и координира единните параметри на образованието в областта на ядрения синтез в Европа в рамките на програмата „Хоризонт 2020“.

Конферентната връзка позволи на част от членовете на FuseNet да обобщят постигнатото по проекта FP7

Председателят на Асамблеята още в началото на срещата отбеляза, че всички поставени цели в рамките на проекта са реализирани.

На първо място е създадена ефективна и устойчива мрежа за образование. Изготвени са съвместни критерии за присъждането на сертификатите Fusion Master и Fusion Doctorate, които дават възможност да се хомогенизира и да се обедини образованието в областта на ядрения синтез в Европа.

На второ място са разработени съвместни образователни инструменти, сред които лаборатории, уеб-базирани виртуални инструменти, уеб-достъп до съществуващата информация и уеб-базиран курс по физика на плазмата. В напреднал стадий са изготвянето и издаването на учебен материал за технологията на ядрения синтез.

На трето, но не на последно място, са разработени съвместни образователни дейности като летни училища и годишни събития за PhD, следващото от които ще се проведе в Йорк през юни тази година. Реализирани са стажове за студенти в партньорство с бизнес организации. В рамките на проекта FUSENET FP7 е постигнато високо ниво на студентска мобилност, която дава възможност за включване в различни образователни дейности.

Ползотворна дискусия за бъдещия план на Асоциацията.

Центърът на FuseNet е атрактивният уеб-сайт, който осигурява прозрачен достъп до всички образователни дейности в областта на ядрения синтез в Европа. Студентите определено са намерили своето място в този портал с повече от 100 посещения на ден, като техният брой продължава да расте.

Броят на членовете на Асоциацията FuseNet също расте. Бордът на директорите изрази амбицията си да разшири представителството на FuseNet в институтите за ядрен синтез в Европа. С преминаването от чисти изследвания към проектиране, изграждане и експлоатация на съоръжения като ITER и DEMO, FuseNet също ще започне да приема индустриални партньори и да работи в тясно сътрудничество с индустрията, обучавайки студенти и инженери в уменията за работа в ITER.

FuseNet преминава в друг тип организация на дейността. С помощта на членски внос част от основните дейности, уеб-сайтът, както и сертификатите ще бъдат запазени. От името на всички нейни членове (понастоящем над 30), Fuse Net ще кандидатства за финансиране по проекти, средства от които ще позволят да се стимулира, координира и подкрепя образованието и обучението в областта на ядрения синтез в Европа.

За повече информация вижте тук.

 

Коментари

Влез, за да коментираш.