Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Фондация UniCredit & Universities предлага възможности за стипендии и специализации на студенти и изследователи от СУ

   
Фондация UniCredit & Universities предлага възможности за стипендии и специализации на студенти и изследователи от СУ

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна днес с главния секретар и с научния директор на Фондация UniCredit & Universities Джанантонио Де Рони и Аналиса Алеати.

Джанантонио Де Рони и Аналиса Алеати запознаха проф. дин Иван Илчев с дейността, която Фондацията UniCredit & Universities развива в 22 държави в Европа от 2009 година и подчертаха, че смятат сътрудничеството със Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ за изключително важно.

Основната цел на Фондацията е да подкрепя обучения и инициативи в областта на финансите, икономиката, правото, политиката и социалните науки. Фондацията осигурява годишни стипендии и специализации в чужбина на талантливи студенти и университетски изследователи от всички 22 държави, с които работи.

Фондацията предлага стипендии в три основни области: подкрепа за обучение, за изследвания, както и за провеждане на научни семинари. През тази години са планирани 23 инициативи, сред които специална програма за обучение в чужбина, фокусирана върху страни извън програмата „Еразъм“, възможност за стаж в банки от групата и стипендии за най-добри научни доклади. 70 студенти и изследователи се очаква да получат финансиране.

Проф. дин Иван Илчев подчерта, че Софийският университет е най-доброто висше училище в България и това се доказва от националните и международни системи за рейтинг, които оценяват обучението и изследванията. СУ предлага обучение в 21 професионални области и във всички тях е начело на националните рейтинги. Той изтъкна също, че нивото на изследванията в СУ е сред най-добрите в България, а Университетът успява да привлече както национално, така и международно финансиране.

Ректорът обърна специално внимание на факта, че Софийският университет, който обучава 10 процента от студентите в страната, успява да привлече 39 процента от финансирането по програма „Еразъм“ за България. Той изрази радостта си, че младите хора могат да получат допълнителни възможности за обучение и изследвания с помощта на Фондация UniCredit & Universities и прогнозира, че най-голям интерес нейните програми ще предизвикат в Стопанския, Юридическия и Философския факултети на Софийския университет.

Пълна информация за инициативите на Фондация UniCredit & Universities и начина на кандидатстване може да бъде намерена в интернет на адрес: www.unicreditanduniversities.eu. Процесът на кандидатстване, което е изцяло онлайн, започва в средата на юни - началото на юли и обикновено приключва през октомври.