Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи 100 стипендии "Нели и Робърт Гипсън"

   
Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи 100 стипендии "Нели и Робърт Гипсън"

За 10-та поредна година фондация „Св. Св. Кирил и Методий” раздаде стипендии по програмата „Стипендии на Роберт и Нели Гибсън”. Тържествената церемония по награждаването се проведе в Централното фоайе на СУ и бе открита от проф. Платиканов - президент на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”.

Международната фондация "Св. Св. Кирил и Методий" е учредена през 1982 г. Работата и целите на Фондацията са да подпомага популяризирането на постиженията на световния опит в областта на образованието и културата; да действа за постигане на международно разбирателство, обединение и утвърждаване ценностите на човешката цивилизация чрез развитие и подпомагане на обмена в областта на културата, изкуството, науката, образованието и професионалната подготовка; подпомага развитието на талантливи деца и способни млади хора, осигурявайки им равни шансове, зависещи изключително от техните професионални възможности и умения, и спонсорира тяхното образование, професионално обучение и творческо развитие; подпомага изграждането на високо екологическо съзнание.

1

В осъществяването на своите цели Фондацията сътрудничи с организации, институции и физически лица; отпуска помощи, стипендии и награди на конкурсна основа; организира благотворителни прояви; организира и подпомага симпозиуми и конференции, семинари, изложби и др.

Движещата сила, основа на философията на Фондацията, е ясното съзнание за необходимостта от изграждане на интелектуален капацитет, осигурявайки достъп до най-престижните световни образователни центрове на талантливи и способни млади българи, които да посрещнат предизвикателствата на промяната, както и да спомогнат за интегрирането на България в Нова Европа и света.

2

Основният капитал на Фондацията е събран чрез дарения от български и чуждестранни организации и физически лица. Значителна част от тези дарения са произведения на изкуството.

Програмата започва през 2004 г., когато американският филантроп и дарител Роберт Гипсън и неговата съпруга Нели Гипсън пристигат в България с желание да помогнат в областта на образованието. Инициативата стартира от Нели Лозанова, която е омъжена за Робърт Гипсън, бизнесмен и човек със специално отношение към младите хора и тяхното образование. За да завърши своето образование като студент Гипсън е получил подкрепата на частни дарители и никога не забравя значението на този жест.

3

Всяка година се провежда изключително строга селекция при избора на 100-те наградени студенти. Тази година от 217 кандидатури комисията селектира 25 студенти първокурсници. Всяка стипендия ”Гипсън” е по 2000 лв. за академична година. Наградените ще имат възможност да получават стипендията през цялото време на следването си, ако запазят високия си успех. Общата сума на студент за цялото следване е 8000 лева.

Желанието на дарителя Роберт Гипсън е непременно да се съчетае високите академични постижения със затруднено материално положение на семействата. От 25-те студенти първокурсници 22-ма имат отличен успех, а останалите трима имат успех между 5,40 и 5,50.

4

Проф. Платиканов отбеляза, че програмата е уникална, защото се предоставят средства на българските студенти да останат да учат в България. Другите фондации и институции от чужбина предлагат стипендии за наши студенти да учат в техни университети.

Тази година първокурсничката от УНСС Вера Духлева е първа по успех със среден успех отличен 5,94.

5

Заместник-ректорът на СУ доц. Милена Стефанова изрази своята надежда стипендиите да дадат най-доброто за финансовото осигуряване на обучението на наградените. „Бъдете все така умни, любознателни, напористи и интелигентни и нека след това с гордо вдигната глава да носите цял живот пред името си стипендиант на стипендията Гипсън”, каза доц. Стефанова.

Проф. Валентин Кисимов зам.-ректор на Университета национално и световно стопанство връчи дипломите на наградените от УНСС.

6

Красимира Величкова, изпълнителен директор на Българския дарителски форум, благодари на семейство Гипсън, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, Фондация „Помощ за благотворителността в България” и Американската фондация за България за грижата им за българското образование. „Днес се навършват 65 години от приемането Хартата за правата на човека. Пожелавам ви да знаете своите права като граждани, да ги отстоявате и да пазите правата на другите. Пожелавам ви да успеете и след време да споделите своя успех с другите, така както всички тези хора днес правят това за вас”, каза Красимира Величкова.

7

Изпълнителният директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България” Елица Баракова поздрави присъстващите с думите „Днес ни беше напомнено – не парите, а знанието е пътят за успеха, самочувствието и доброто реализиране в живота. Желая ви тези пари от стипендиите да ви заведат до знание, да ви помогнат да устоявате с морал своите постижения и права в живота. Желая ви много, много естетика и успехи във вашия живот. Да бъдете здрави преди всичко”. Тази година фондацията раздаде 107 стипендии, от които половината са за студенти, а другата половина – за ученици.

„Искам да кажа най-искрено, че това е едно от събитията, които наистина ме прави щастлива, че имам възможност да присъствам сред толкова млади, умни и красиви хора. И ми позволете от ваше име да благодаря на дарителите за това, което правят, да пожелая на всички ви здраве, сили и успех, вие да вървите напред, а те да имат сили и воля да продължат с години делото, което са приели. Успех , каза Ивета Германова, представител на Регионалния инспекторат по образование.

8