Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Филологически хоризонти на познанието

   
Филологически хоризонти на познанието

Катедрата по испанистика и португалистика при ФКНФ отбелязва 20-годишнината от основаването на специалността Португалска филология в СУ с провеждането на научна конференция с международно участие „Филологически хоризонти на познанието” на 16 и 17 ноември 2012 г.

Основните научни направления на конференцията са: португалоезичната литература в контекста на западноевропейските литературни направления и изследвания, литературната теория и сравнителното литературознание; португалското езикознание в семейството на романския езиков тип, теория на езика, съпоставително езикознание; разноликата и многоконтинентална португалоезична култура; проблеми на преподаването на португалския език като чужд език в България и в контекста на европейското езиково пространство; проблеми на различните видове превод, преводът като дидактически и когнитивен инструмент, рецепция на преводната португалоезична литература.

В конференцията участват 27 чуждестранни учени от университети в Португалия, Бразилия и Централна Европа, както и 24 български учени, които ще представят доклади в рамките на 12 работни заседания в дните на конференцията. Основни акценти в програмата са пленарният доклад при откриването на тема „Палитрата, която чете – Паула Регу и класиците на деветнайсти век (Еркулану, Камилу, Еса)”, който ще бъде изнесен от проф. Изабел Пиреш де Лима от Университета на Порту, и кръглата маса при закриването на конференцията на тема „Обучението по португалски език като чужд език – предизвикателства, съвременни тенденции и институционални политики”, в която ще участват бразилските учени проф. Едлейзе Мендес Оливейра Сантус от Федералния университет на Баия и доц. Рикарду Боржес Аленкар от Католическия университет на Рио де Жанейро.