Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Договор за Обединение „Високотехнологичен клъстер София“ беше подписан в Софийския университет

   
Договор за Обединение „Високотехнологичен клъстер София“ беше подписан в Софийския университет

Днес на церемония в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше подписан договор за Обединение „Високотехнологичен клъстер София“.

Договорът, с който се поставя началото на първия реално действащ клъстер, е между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и десет български компании, работещи в областта на високите технологии.

На церемонията по подписването на договора присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, кметът на Божурище Аспарух Аспарухов, представители на българския бизнес и на науката.

Церемонията по подписването на договора откри ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. Илчев с думите на Йоан: „В началото беше Словото”, отбелязвайки, че за съжаление у нас словото е продължило твърде дълго и че е настъпило времето за действия, за връзка и взаимодействие между науката и бизнеса. Именно Софийският университет дава предложението за подобно сътрудничество, благодарение на което ще се изгради мост между бизнеса и университетите. Професор Илчев уточни, че участниците в клъстера обединяват своите усилия и дейности за изграждане и управление на високотехнологични лаборатории в индустриален парк „Божурище“. Той благодари на българските бизнесмени, които са изявили готовност за създаването на клъстера, на кмета на община Божурище, както и на министър Василев за вложените усилия за реализирането на този център.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев изрази подкрепата си за Обединение „Високотехнологичен клъстер София“ и подчерта, че „Зона Божурище” е създадена изцяло от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и десет български компании. Помощта на държавата се изразява в това „единствено да премахва пречките” пред осъществяването на инициативата. Той изрази гордостта си, че вече може да се говори не само за чужди, но и за български инвестиции в развитието на научния потенциал и в произвеждането на нови продукти. Министър Василев изрази надеждата си, че такава координация ще се случи и на други места – между бизнеса и местни университети и допълни: „Ние ще помагаме с каквото можем!“.

Кирил Петков от „Верита“ запозна аудиторията със сериозната дейност на българските фирми, участващи в клъстера: „Това са иновативни, сами са се създавали и доказвали“. Той подчерта, че сред участниците има фирма за лазерна техника, работеща изцяло за износ. Има производители на медицински уреди за операция на рак, фирма за усилватели, надминаваща с качеството си редица чуждестранни производители, фирма за роботи с изцяло български дизайн.“

Кметът на община Божурище изрази удовлетворението си, че в клъстъра ще могат да работят не малко студенти по стажантските програми, които се предвиждат. Той уточни: „Бизнесът страда и от това, че младите хора не могат да се реализират и да разкриват възможностите си“.

Сред основните цели на обединението са споделянето на ресурси, оборудване, обмяна на знания, опит и добри практики за контрол върху качеството на продуктите и услугите, създаване на конкурентни условия за развитие на високите технологии, както и сътрудничество с академичните и научни институции за повишаване качеството във високите технологии.

Подписите под договора на Обединение „Високотехнологичен клъстер София“ сложиха представители на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и на фирмите: „Неона“ ООД, „Арк Метрология“ ООД, „Иновас“ ООД, „Амет“ ООД, „Ацом“ ООД, „Волаком“ АД, „Милара“ ООД, „Гига Електроникс“ ЕООД, „Верита“ЕООД, Оптикс“ АД.

PODPISI