Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Директорът на Българския Антарктически Институт проф. Христо Пимпирев се завръща в България

   
Директорът на Българския Антарктически Институт проф. Христо Пимпирев се завръща в България

Утре, събота, 16.02.2013 г. в 13.20 часа с полет LH1426 от Франкфурт на летище София се завръща директорът на Българския Антарктически Институт проф. Христо Пимпирев.

На 8 януари тази година в състава на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс от Роуалд Амундсен и Робърт Скот, проф. Пимпирев развя за първи път българското знаме на най-южната точка на планетата. След това професорът се включи в ръководената от него 21-ва българска антарктическа експедиция.

По време на обратния път проф. Пимпирев проведе работни срещи с директора на Чилийския Антарктически институт д-р Хосе Ретамалес в Пунта Аренас и ръководителя на Аржентинската Антарктическа програма д-р Мариано Мемоли в Буенос Айрес във връзка с подготовката на следващата национална експедиция. Поради тези срещи Пимпирев отпразнува на 13.02. шестдесетгодишния си юбилей далеч от България.

Разходите по включването на проф. Пимпирев в експедицията до Южния полюс са поети от монголския професор Лхамсурен Дугержав като признателен жест за оказваната от Българския Антарктически Институт многогодишна помощ на монголски учени в изследването на Антарктика. Монголия цени тази помощ и през 2011 г. награди проф. Пимпирев с най- високия орден „Полярна звезда”.

Проф. Дугержав е завършил Минно-геоложкия университет в София и е защитил у нас докторска дисертация. Бил е зам.-министър на полезните изкопаеми на Монголия. В началото на февруари т.г. той е назначен за посланик на Монголия в България и в началото на м. март ще връчи акредитивните си писма на президента Плевнелиев.

Четиримата известни досега българи, посетили Южния полюс – Стефан Груев, Стефан Пашов, Стоян Стоянов и Марио Антон Велер, са били там като служители в небългарски организации и поне на битуващите в интернет техни снимки от полюса те са фона на знамето на Съединените щати. Повече информация можете да откриете тук: http://e-vestnik.bg/11147/stefan-pashov-balgarinat-koyto-obikoli-sveta-i-prodalzhava/ , http://www.udel.edu/PR/UDaily/2008/nov/blog111607.html

Те коректно са представени в експозицията за дейността на България в Антарктика в Националния исторически музей.