Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Дипломираха се бакалаврите и магистрите от випуск 2014 на Медицинския факултет

   
Дипломираха се бакалаврите и магистрите от випуск 2014 на Медицинския факултет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 54 магистри и 30 бакалаври от Медицинския факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование. От тях 12 са отличници.

Деканът на Медицинския факултет проф. д-р дм Любомир Спасов поздрави абсолвентите: „Този щастлив за вас момент е моментът, в който вие започвате да бъдете отговорни за вашата лечителска дейност.” Той им пожела, където и да се трудят в областта на медицината, в различните специалности, да се стремят да бъдат най-добри, да дават всичко от себе си за здравето на пациенти, които ще разчитат на тях. Деканът подчерта, че нещото, което различава лекарската професия от останалите, е голямата отговорност към здравето на пациента и огромното доверие, което трябва да заслужат: „Три са професиите в обществото, които се ползват с този необходим атрибут – доверието – политици, банкери и лекари. За първите две няма да говоря, защото дори да направят грешка и да загубят доверието, което им гласуваме, последиците не са такива, каквито ако вие загубите доверието на вашите пациенти и с нещо увредите тяхното здраве и не дадете всичко от себе си, така както повелява науката. Така че искам да ви пожелая винаги да лекувате така, че да заслужите доверието на вашите пациенти.”

Той пожела на абсолвентите да бъдат водещи в областта на медицината, да имат много открития, много хубави моменти, така че наистина пациентите, които се обръщат към тях, да получават това, за което ги търсят, а то е най-ценното – здравето. Деканът апелира да събират знания от различните държави, но да се върнат и да ги прилагат в България. Пожела им на добър път и да бъдат горди членове на обществото.

DSC_0762_600x400

Заместник ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Милена Стефанова отбеляза, че като всеки един дългогодишен преподавател в университета се гордее, че вече от 2 години най-младият факултет има своите випускници и че всяка следваща година нещата ще се повтарят и ще стават все по-хубави: „Виждам по пламъка в очите ви, по израза на лицата ви, по тържествената стойка, която сте заели, че вие сте горди, че сте завършили Софийския университет и неговия Медицински факултет. Оттук насетне с вас ставаме партньори в утвърждаването на престижа на Медицински факултет пред хората, за чието добро здраве вие сте се обрекли да работите в своя живот. Прекланям се пред избора ви на професия, защото лекарската, сестринската и терапевтичната дейност е изключително полезна за всеки един по света, не само у нас.”

Доц. Стефанова пожела на абсолвентите да черпят знания отвсякъде ежедневно, защото лекарската професия изисква ежедневно поддържане на преквалификацията, тъй като всеки ден във всяка точка на света се ражда нещо ново, нови лекарства, апаратури, препарати, методи и това добрите лекари трябва да усвояват навреме, за да го прилагат в своята практика, където и да се намират по света.

„Мили колеги, искам тук днес, пред всички нас, да ни обещаете всеки тайно в себе си, че където и да бъдете след днешния ден по света или в нашите лечебни заведения, вие гордо ще носите името възпитаник на Медицински факултет на Софийския университет.”, каза зам.-ректорът. Тя поздрави випускниците и им пожела да бъдат здрави, неуморни в усвояването на своите знания, да изберат правилно специализацията си, за да се чувстват добре и на място в професионалния си път.

DSC_0767_600x400

Абсолвентката Асенова – медицинска сестра, благодари от името на бакалаврите на всички преподаватели и на целия академичен състав на факултета, че са изградили от тях професионално компетентни специалисти, но и са възпитали милосърдие и съпричастност към пациента с личните си грижи.

DSC_0747_600x400

Специални благодарности за търпението и компромисите тя изказа към доц. Чанева, доц. Иванова и ас. Перусанова, които четири години са били неотлъчно до випускниците не само като преподаватели, но и като приятели: „Вие отворихте сърцата ни за тази благородна хуманна професия.”

Мед. сестра Асенова благодари на родителите за подкрепата и пожела на колегите да бъдат грижовни, отдадени, търпеливи, внимателни, балансирани, уверени в действията си, да постигнат баланс между професионализъм, хуманност и емпатия към болния. Пожела на себе си и колегите си здраве, успешна реализация и да не забравят никога, че са възпитаници на Медицинския факултет.

DSC_0790_600x400

Д-р Теодор Василев изказа поздравително слово от името на магистрите: „Като че ли беше вчера, когато прекачихме за първи път прага на Медицинския факултет, заредени с много хъс и стремеж към познания, неопитни и с детски пламък в сърцата, ние стартирахме научното си и духовно израстване. След дълги години на лишения, лични терзания и себеотрицание, години, в които посадените семена на познанието развиваха дълбоки корени в земята, ние останахме верни на нашата същност и на чистия идеал да се посветим на най хуманната професия.”

DSC_0809_600x400

Той благодари на преподавателите за усилията да ги направят знаещи и можещи, за това, че са оставили незаличими следи в сърцата и умовете на абсолвентите и са поддържали пламъка за нови знания, заредили са ги с позитивизъм въпреки заобикалящата ги действителност.

Благодарности изказа и на родителите, роднините и приятелите за подкрепата.

DSC_0778_600x400
DSC_0836_600x382
DSC_0838_600x400