Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ден на младия информатик и математик

   
Ден на младия информатик и математик

Г-жа Цецка Цачева и проф. дин Иван Илчев бяха сред официалните гости на Деня на младия информатик и математик, който беше отбелязан на 4-ти декември във ФМИ.

На срещата беше представен новият трети проект, предназначен за професионалното изграждане и развитие на докторантите във факултета.

Проф. Красен Стефанов - ръководител на проекта, даде яснота на целите на своята работа, а именно - две годишен срок за изпълнение, през който одобрени 30 на брой докторанти ще имат възможността да присъстват на две конференции с чуждестранно участие на преподаватели от други университети, както и да се включат в две школи за тяхното професионално усъвършенстване.

От своя страна г-жа Цецка Цачева определи студентите като "Поколението с електронен адрес" и се застъпи за новия проект за развитие на способностите на докторантите от ФМИ. Тя завърши речта си с думите: "Най-голямата власт е властта на идеите."

Ректорът на Университета изрази благодарност към преподавателите, специалистите и докторантите, като не пропусна да се пошегува, че му е писнало от математици. Специална благодарност проф. Илчев отправи към г-жа Цецка Цачева.

Бяха изнесени презентации с пояснения за целите и задачите на проекта за развитие на докторантите на ФМИ. Доц. Павел Бойчев представи три кратки авторски филма, които са следствие на опита му да улови тънката връзка между математиката и изкуството. Имената на втория и третия филм са "VIXIT" и "Сгъваемата къща", като вторият представлява обяснение на процеса на направата на първия филм. Д-р Тодор Попов представи презентацията "3D визуализация и математически модели на физически процеси".

Срещата бе закрита с оптимизъм за настоящия, както и по отношение на бъдещите проекти, свързани с развитието на студентите в Софийски университет.

Елена Мегова

Коментари

Влез, за да коментираш.