Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Биологическият факултет на СУ отбеляза 70-годишнините на акад. Атанасов и акад. Цветков

   
Биологическият факултет на СУ отбеляза 70-годишнините на акад. Атанасов и акад. Цветков

Акад. Цветков и акад. Атанасов

На тържествена церемония в Аулата на Биологическия факултет на СУ бяха отбелязани 70-годишните юбилеи на акад. Атанасов и акад. Цветков.

Акад. Стефан Воденичаров – председател на БАН, откри тържеството и отправи приветствие към двамата академици.

На събитието присъстваха представители на академичната общност, учени, колеги, близки и приятели на акад. Атанасов и акад. Цветков.

Заместник-ректорът по научноизследователската и проектна дейност на СУ - проф. Панков връчи почетен знак на СУ „Св. Климент Охридски” със синя лента на акад. Атанасов.

1

Акад. Атанасов и проф. Панков

Проф. Панков прочете поздравителен адрес от името на ректора на СУ проф. дин Иван Илчев до акад. Атанасов: "Вашата работа беше първопроходна в развитието на геномните изследвания в областта на селското стопанство в нашата страна. Уверен съм, че вашите възпитаници - дипломанти, доктори на науките, специализанти от страната и от чужбина по проблемите на генетичното инженерство при растенията, ще бъдат достойни продължители на знанията ви, на научния Ви размах и на стремежа Ви природата ни да бъде опазена и да има контрол при създаване и освобождаване на ГМО в околната среда”.

2

Акад. Цветков и проф. Панков

„Изразявам дълбоката признателност на академичната общност за Вашите забележителни постижения в областта на българската селскостопанска наука и за Вашите организационни умения. Убеден съм, че и в бъдеще ще се радвате на успехи и творческо дръзновение”, пише още в поздравителния адрес до акад. Атанасов.

Поздравителен адрес от проф. Илчев получи и акад. Цветков: „Със създадените през годините научни трудове, учебници, справочници, доклади на международни симпозиуми Вие доказвате на практика, че в областта на науката няма малки и големи държави, а само блестящи и посветени на работата си изследователи. Благодарение на учени като Вас името на България лети в Космоса, защото е третата държава в регистъра на ООН, която успешно произвежда здравословна и пълноценна храна за космонавти. Не по-малко важна е работата Ви и в борбата срещу най-големия бич на човечеството днес – СПИН. Сред важните ваши разработки е и технологията за съхранение на различни биопрепарати, предназначени за лечение на рани и трансплантация”.

3

На събитието поздравления към двамата академици отправи още председателят на Селскостопанската академия доц. Христо Бозуков: „Превърнахте имената си в емблема на аграрната наука, защото работихте всеотдайно и със страст. Учени с голям международен авторитет, вие дадохте своя изключителен принос в областта на селското стопанство”. След пожеланията за здраве, късмет и бъдещи успехи, той поднесе и своето уважение към професионалните и лични качества на акад. Атанасов и акад. Цветков.

Приветствие отправи и доц. Жельо Добрев – председател на Българо-руската търговско-промишлена палата: „Тържеството е повод да пожелаем на академиците Атанасов и Цветков нови приноси в българската научна съкровищница”.

4

Г-жа Христиана Иванова, директор на професионална гимназия „Тодор Рачински”, прочете поздравителен адрес от името на Фондация „Тодор Рачински” и връчи почетния знак на фондацията на акад. Атанасов. Тя засвидетелства своето уважение и благодарност за „Моралната и научна помощ, която сте оказвали на много от нас. Гордеем се като българи с Вашите постижения съизмерими със световните в областта на геномиката, генетиката и допринесли до голяма степен за напредъка на българското земеделие. Високо ценим Вашия професионализъм и Вашата богата ерудиция. Вашето неуморно служене на науката е вдъхновение и пример за подражание на всички нас”.

Академиците получиха почетни грамоти и почетни значки от Съюза на учените в България за приноса им в науката.

На тържеството бяха прочетени поздравителни адреси от името на проф. Ваня Добрева – председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание, както и от проф. Чавдар Славов – заместник-министър на здравеопазването.

5

В своята реч към присъстващите в Аулата на Биологическия факултет Акад. Атанасов отбеляза: „Ние сме признателни за добрите думи, които бяха казани. Те са задължение и отговорност за нас за бъдещата работа, която ние трябва да осъществяваме за България”.

„Човек, за да достигне до тази възраст, трябва да има солиден гръб, а това е преди всичко семейството, съпругите, които стоят до мъже, които по един или друг начин са успели, колегите, обстановката, за да може човек творчески да реализира своите цели. Ако човек няма всичко това, обикновено тези неща се постигат трудно. Затова сме ви признателни”, подчерта акад. Атанасов и допълни „Време е науката да се консолидира и да дойде моментът да се създадат нови агро-тех паркове, където да влезе публично-частното партньорство. Само ако се обединим и вървим заедно, ние ще успеем в 8-та рамкова програма, която започва през 2014 г.”.

6