Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Бакалаврите и магистрите от Богословския факултет получиха дипломите си за висше образование

   
Бакалаврите и магистрите от Богословския факултет получиха дипломите си за висше образование

Тържествената церемония по връчване на дипломите на абсолвентите на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2013 г. се проведе в Аулата на факултета. В началото на събитието студентите и преподавателите изпяха тропар в чест на св. Климент Охридски.

Церемонията по връчването на дипломите откри деканът на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски, който посрещна с добре дошли абсолвентите и даде думата на зам.-ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Той приветства завършващите студенти с думите: „Обикновено аз съм по-голям оптимист от декана, когато на такова тържествено събрание подготвяме раздаването на дипломите, и сега също съм оптимист, защото знам, че в един много добър факултет, в един много добър университет сте получили висшето си образование. Но в същото време си давам сметка, че пред вас предстои един тежък път, който може би още не осъзнавате, и причината за това е цялостната криза, в която се намираме.”

Няма да прогресираме, въпреки свободата и въпреки оправящата се икономика, докато не разберем, че липсата на вяра води до липса на морал.”, допълни проф. Герджиков.

3

Вашето поколение трябва да ни измъкне от тази криза. Предишните три поколения няма да направят това, ние сме хората, които израснаха отделени от църквата, които бяха възпитавани в атеизъм, които не знаят дори в храма какви са ритуалите, нито какъв е църковният календар. Тези хора усещат една духовна липса, която вие трябва да запълните и аз ви пожелавам успехи в това. Дано не ви прозвучи песимистично, надявам се вие да свършите тази работа и да помогнете на всички нас във това”, каза още проф. Герджиков.

Той пожела успех на абсолвентите и по традиция обяви випуск 2013 година за завършил.

2

Деканът на факултета изрази надеждата си бакалаврите да изберат магистратура, а магистрите да ориентират погледа си към докторантски специалности, за да продължат да се усъвършенстват в богословската наука. „Днес слагате финалната точка поне на един етап от вашето образование.”, каза той.

Дипломираните абсолвенти са 63-ма – 34 бакалаври и 29 магистри.

Емануела Иванова е на първо място с успех отличен 5,97. По традиция тя изказа приветствено слово към своите колеги и преподаватели и започна речта с думите на премъдрия Соломон:

Който е търсил от ранно утро, няма да се умори, защото ще я намери да седи пред вратата му. Да се мисли за нея, вече е съвършенство на разума. И който стои буден заради нея, скоро ще се освободи от грижи, защото тя сама обикаля и търси достойните за нея и благосклонно им се явява на пътищата и при всяка мисъл се среща с тях. Нейно начало е най-искреното желание да се учиш, а причината да се учиш е любов. Любовта пък е да пазиш законите ѝ, а да пазиш законите, е залог за безсмъртие. А безсмъртието приближава към Бога. Затова стремежът към премъдрост възвежда до Царство.”

Тя прикани колегите си да погледнат през призмата на изминалите години: „Приемът – какво ни доведе – любов към мъдростта, жажда за знание, любопитство, стечение на обстоятелствата, приятелски или професионален съвет.”

4

Дипломите, които получаваме днес, всъщност получават нас. Те поставят диадема на главите ни, белег на челата ни, носят отпечатъка на отговорност, който трябва да носим достойно. Повече не можем да се крием зад оправданието на незнанието.”, напомни тя на колегите си.

Емануела завърши с благодарности към Бога, преподавателите, семействата на колегите си и всички светли личности от нашата история.