Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Асистентите-алпинисти от НСА „Васил Левски” се завръщат от 21-та Българска антарктическа експедиция

   
Асистентите-алпинисти от НСА „Васил Левски” се завръщат от 21-та Българска антарктическа експедиция

Днес в 15.10 часа с полет от Мадрид на летище София се завръщат асистентите-алпинисти от Националната Спортна Академия „Васил Левски” - Александър Шопов и Дойчин Боянов.

Като участници в 21-та Българска Антарктическа Експедиция те работиха по научно-изследователски проект на НСА, свързан с адаптацията на човешкия организъм в екстремални условия, ръководен от заместник-ректора на Академията проф. Даниела Дашева.

Малкото време, с което разполагаха и изключително неблагоприятните атмосферни условия попречиха на опита на двамата за траверс по планинската верига Тангра на о-в Ливингстън и покоряване на неизкачвания досега вр. Левски. Дойчин Боянов, един от малкото изкачили Еверест без кислород, сподели, че алпинизмът в Антарктика няма нищо общо с този в Хималаите.

По време на обратния път към България проучиха възможностите за премиерни маршрути по легендарните в алпинизма върхове Фиц Рой и Торес дел Пайне в Патагонските Анди.