Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Архивът на Петър Увалиев беше дарен на Софийския университет

   
Архивът на Петър Увалиев беше дарен на  Софийския университет

Във връзка със 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев Софийският университет “Св. Климент Охридски” получи като дарение от неговата съпруга Соня Рув – Увалиева документален фонд и лични вещи, принадлежали на видния емигрант интелектуалец.

Фондът съдържа ръкописи на беседи, четени от Петър Увалиев зад микрофона на радио Би Би Си Лондон в продължение на пет десетилетия, лекции и лекционни курсове на различни езици, дневници, тефтерчета, кореспонденция, фотографии, преводи и др.

Сред вещите се намират една от личните му пишещи машини, колекция от фигурки на костенурки, принадлежности за пушене, мастилница и др.

1

По събирането и досегашното подреждане на документите са работили Мария Георгиева, проф. Боян Пенков, проф. Елисавета Сотирова, д-р Тодор Димитров и доц. д-р Огнян Ковачев.

Документите и вещите бяха подготвени за пренасяне до България с помощта на Деян Желязков. Транспортирането им беше извършено с любезното съдействие на Николай Везенков и Милена Везенкова.

2

Документалното наследство на Петър Увалиев ще бъде обработено и съхранявано в Университетския архив, а вещите ще бъдат предоставени на Музея на Софийския университет.

На 12 януари 2015 г. в 16.00 часа в Аулата на Софийския университет ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев. От 6 януари 2015 г. в централното фоайе на Ректората е експонирана фотоизложба, посветена на живота и дейността на Петър Увалиев.

3
4
5