Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Апотеоз на Бах“

   
„Апотеоз на Бах“

В програмата: солови и трио сонати от Йохан Себастиан Бах и Карл Филип Емануел Бах, изпълнени от: Аапо Хакинен – клавесин (Финландия), Зефира Вълова – цигулка, Алексис Косенко – флейта (Франция)

Йохан Себастиан Бах е името, най-често асоциирано с музиката на барока. Неговият гений дава плод - стотици вокални и инструментални творби с ненадминато композиционно майсторство и емоционално въздействие.Той владее до съвършенство сложните полифонични жанрове, често заклеймявани като старомодни от съвременниците му, но и основополага нови като сонатата с облигатен (изписан) бас. Такива са част от сонатите, подбрани от тримата инструменталисти в настоящата програма.

Истински лукс в европейскaта музикална история е, че геният има няколко гениални синове. Сред тях Карл Филип Емануел се отличава с това, че комбинира всичко научено от своя баща с естетиката на галантния стил, навлизащ на мода в средата на 18-тото стоелтие. Галантните триа в програмата разкриват пълна палитра от афекти и цветове: от бурни страсти и енергични Allegri до меланхолични и изпълнени с тъга бавни части, поднесени от тримата солисти с дълбоко познание и мъдрост.

17 ноември (събота), 19.00 ч.
АУЛА на СУ „Св. Климент Охридски“

Коментари

Влез, за да коментираш.