Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Антарктиците се завърнаха в България

   
Антарктиците се завърнаха в България

Снимка: http://bnr.bg

Малко след 15 часа на летище София кацна самолетът с родните антарктици, видимо щастливи от завръщането си.

Д-р Никола Петков от Българския антарктически институт разказа:

"Тази година може да сме много доволни от експедицията, която се проведе. Бяха направени основни ремонти на главното помещение и на всички останали. Имаше по 3 метра сняг върху всичките сгради, което отне много време. Въпреки че експедицията ни закъсня, всичко успя да стане на време, но все още продължава всичко да бъде закопано. Влиза се така в тунел надолу в сградите."

Д-р Никола Петков каза, че родните алпинисти, които заради снежна буря не успяха да покорят връх Левски на остров Ливингстън, са се отказали от втори опит:

Нямаше втори опит, тъй като времето не позволи. Алпинистите направиха всичко възможно. Имайте предвид, че това са топ алпинистите на България. Дойчин Боянов го знаете, изкачил е Еверест без кислородна маска. Това са единици, които са го направили и въпреки всичко, те казаха, че времето не позволява. За съжаление ще чакаме догодина да повторят опита.

Николай Цанков, който е работил на ледения континент по проект за дерматологични изследвания сподели, че това е най-сериозната му разработка и се надява:

Там да може да се направи една климатотерапия на алергичните кожни болести. Аз съм абсолютно убеден, че ще има ефект, само че това е изключително далече и много скъпо.

В българската антарктическа база са останали шестима български и трима португалски учени. Те работят по международен проект, изследващ вечната замръзналост. През последната седмица на февруари българските учени ще консервират базата за предстоящия зимен сезон.

Източник: Виолета Ашикова, http://bnr.bg

Коментари

Влез, за да коментираш.