Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Андрей Ковачев: България не е гръцка патерица за блокиране на Македония по пътя към евроинтеграцията

   
Андрей Ковачев: България не е гръцка патерица за блокиране на Македония по пътя към евроинтеграцията

Ние правим голяма разлика между македонските граждани и политическия, медиен и академичен елит. Ние не искаме да спъваме евроинтеграцията на македонските граждани, напротив – България трябва да помага.

Това каза евродепутатът Андрей Ковачев по време на дебат на тема „Македония и Западните Балкани - европейски перспективи и рискове”. Дискусията се провежда в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Организатори са Български културен клуб Скопие (Задгранично представителство „Пейо Яворов”), Дискусионен клуб 280, Студентско сдружение „Его политико” и Младежки консервативен клуб.
„Единственото, което направи България през декември 2012 г, е, че не само българските евродепутати, а българското правителство официално показа проблемите между България и Македония”, заяви Ковачев.
В Македония се опитаха да увеличат антибългарската риторика след обявяването на българската позиция по членството на Македония в ЕС. Има дискриминация към македонци, които открито заявяват своя български етнически произход, каза българският евродепутат.
„Трябва да излъчваме един и същи сигнал към нашите съседи в Македония и към нашите сънародници там, които не са забравени. Убеден съм, че лекарството за преодоляване на конфронтациите е Европейския съюз. На основата на компромиси и толерантност трябва да преодолеем конфронтациите и разделянето”, каза Ковачев.
Според него има предизвикателства пред разширяването в ЕС – вътрешните проблеми в ЕС и проблеми в страните, които кандидатстват за членство в ЕС.
Най-добрата политика би била да не се спира политиката на разширяване, заяви Ковачев.
„В нашите географски ширини се наблюдава един феномен. Наследството на комунизма изключително пречи за европейските норми и манталитет във всички области на обществения живот. Колкото по на Изток отиваме от Берлин, толкова по-трудно е обмислянето на историята, толкова по-силно, като кърлежи са вкоренени старите структури на комунистическата машина. Колкото по на Запад от Берлин, толкова по-лесно е преодоляването на това минало”, заяви Андрей Ковачев. Той заяви, че е настоявал за връщане на архивите от Белград на службите в бившите републики. Под мотото „защита на националните интереси” в Сърбия няма никакво желание за разкриване на архивите. Преосмислянето на тоталитарния режим е много трудно, смята Ковачев.
„Не знам защо в Македония се обиждат от определението славо-македонци? Те смятат, че са антични македонци. Тези идеи са разпространявани още от Титово време”, каза още той.

Екатерина Панова, http://www.focus-news.net

Коментари

Влез, за да коментираш.