Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Академическият съвет удостои с почетни знаци представители на университетската библиотечна общност

   
Академическият съвет удостои с почетни знаци представители на университетската библиотечна общност

д-р Анна Ангелова

На заседание на Академическия съвет на Софийския университет днес ректорът проф. дин Иван Илчев награди директора на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ д-р Анна Ангелова с Почетен нагръден знак I степен, завеждащия филиалната библиотека “Филoлогии” г-жа Иванка Гайдарска - с Почетен нагръден знак II степен и библиотекаря във филиалната библиотека “Филoлогии ” г-жа Мадлен Попчева - с Почетна грамота.

Д-р Анна Ангелова, г-жа Иванка Гайдарска и г-жа Мадлен Попчева получават отличията на Алма матер заради своя изключителен принос за успешното реализиране на проекта “Реконструкция, модернизация и мерки за енергийна ефективност в комплекс „Ректорат” на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, договор № BG161PO001/1.1-07/2009/008 съгласно схема за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-07/2009” - „Подкрепа за осигуряване на подходяща и рентабилна инфраструктура на висшите училища в градските агломерации” по Оперативна програма “Регионално развитие 2007–2013 г.” Със средства по проекта беше извършена реконструкция и модернизация на 1000 кв.м от книгохранилището на Университетската библиотека, цялостна реконструкция и модернизация на книгохранилището и читалнята на библиотека “Филологии” мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъп до сградата на Университета на хора в неравностойно положение.

Директорът на Университетската библиотека д-р Анна Ангелова благодари от името на всички наградени и отбеляза, че за първи път в историята на Университетска библиотека, библиотекари се награждават пред Академическия съвет на Алма матер. Тя благодари на проф. Панайот Карагьозов и факултетния съвет на Факултета по славянски филологии, които са направили предложението за награждаване. Д-р Ангелова благодари и на колегите си от Университетска библиотека. „Приемам наградата не толкова като моя лична, а като награда за всеотдайния труд, ежедневния труд, стоицизма, упоритостта, известната доза инат и привързаност към работата на моите колеги, за да продължат и да останат в професията. Изминалата година беше изключително трудна за УБ, но и много ползотворна. Ние постигнахме много значими резултати, оценени не само от университетската общност, но и от Българската библиотечно-информационна асоциация. Университетската библиотека беше номинирана и получи престижната награда „Библиотека на годината”.

След преформатирането на библиотечния каталог в електронен формат, УБ вече притежава 914 000 библиографски записа, което е един изключително важен научен ресурс, изтъкна д-р Ангелова. Тя завърши словото си с мисълта на дългогодишния директор на Университетската библиотека акад. Стоян Аргиров: „Утешавам се с мисълта, че под синьото небе нищо не може да бъде съвършено, а читателите се надявам да бъдат снизходителни”.

 

1
2