Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от випуск 2014 на Геолого-географския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

   
Абсолвентите от випуск 2014 на Геолого-географския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

Проф. Марин Иванов

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 270 бакалаври и магистри от Геолого-географския факултет на СУ получиха своите дипломи за завършено висше образование. От тях 75 са отличници, а един е пълен отличник.

Церемонията откри зам.-деканът на факултета доц. Филип Мачев. Той посрещна всички с добре дошли на празника на завършилите бакалавърска и магистърска степен студенти от четирите специалности на Геолого-географския факултет на СУ „Геология”, „География”, „Туризъм”, „Регионално развитие и политика”.

Зам.-ректорът на Софийския университет проф. дпн Албена Чавдарова връчи почетен знак „Св. Климент Охридски” I степен на доц. д-р Кръстина Колчева във връзка с нейната 80-годишнина и дългогодишната й ползотворна научна и преподавателска дейност във факултета.

1

Доц. Колчева благодари за оказаната чест на ректорското и деканското ръководство, защото с този жест напомнят, че колкото и да е възрастен човек, той не бива да бъде забравян: „Целият си творчески живот, който прекарах в Университета, за мен беше удоволствие. Тази отдаденост не беше само от моя страна. Колегите, екипът, с който работех, бяха хора, с които се работеше леко и творчески”. Тя допълни, че винаги е била много доволна от работата си със студентите и отбеляза, че се гордее не само със своите колеги, но и със своите възпитаници, защото и от тях се иска същата отдаденост и упоритост.

2

Доц. Филип Мачев

„Искам да пожелая на колегите да продължат със същия ентусиазъм на нашето поколение, а на тези, които завършват, искам да кажа, че геологията е трудна професия и човек трябва и физически да преодолява трудности, а също и в науката. Затова бъдете упорити, отнасяйте се с любов към това, което работите и с голяма отдаденост, защото нашата професия съчетава трудности от различно естество”, каза в заключение доц. Кръстина Колчева.

Деканът на Геолого-географския факултет проф. д-р Марин Иванов поздрави присъстващите в Аулата и разкри, че като студент на доц. Колчева е изключително развълнуван и изрази надежда, че сега завършващите факултета също ще запазят хубави спомени, подобни на неговите и на доц. Мачев от студентските си години.

3

Доц. Кръстина Колчева

Много се радвам, че впечатляващ брой наши студенти се дипломира през тази година и по този начин финализира образованието си във факултета. Факултетът ни е с няколко специалности и голям брой магистърски програми в три професионални направления. Всяко направление е със своята специфика както във формата на обучение, така и в учебни планове. Мисля обаче, че преподавателските екипи, които са ви обучавали в тези години, винаги са се старали да ви дадат максимално възможното, това, което те умеят, за да ви научат, да получите знания и умения, които след това да реализирате във вашата професионална реализация“.

Проф. Иванов призова абсолвентите да носят с чест и достойнство името на възпитаници на Софийския университет и да се гордеят с това. „Надявам се и вярвам, че всички вие ще успеете да се реализирате като добри, компетентни професионалисти в областта, в която ще се развиете. Това, което ви дава като ниво университетът, е необходимо и важно, но лично аз ви пожелавам от тук нататък вие да не спирате с вашето обучение, с овладяването на нови знания в сферата, която изберете да работите. Желая ви много здраве, много професионални успехи, една успешна реализация в живота.“

4

Проф. Иванов честити дипломирането на студентите и ги приветства с „Добре дошли“ като професионалисти в професионалната колегия.

Проф. Албена Чавдарова отбеляза, че вижда в Аулата много уверени и смели млади хора, които са готови да поемат по своя нелек професионален и житейски път. Тя им пожела да запазят блясъка в очите, който имат днес, да бъдат енергични, щастливи и благоденстващи и ги призова да не забравят никога първия миг, в който са прекрачили прага на Софийския университет и неговия Геолого-географски факултет. Тя поздрави още родителите, близките и приятелите на абсолвентите, които са ги подкрепяли в досегашния им път на развитие и обяви випуск 2014 на Геолого-географския факултет за закрит.

5

Кристина Минова, завършила с отличен успех магистърската програма „Регионално развитие и управление“ на специалност „География”, приветства присъстващите в залата. Тя благодари на всички преподаватели, които са ги научили да четат между редовете на учебниците, които са ги подкрепяли и вдъхновявали и са ги научили какво е истинското географско познание. На колегите си Кристина Минова пожела успех и да използват всичко научено във факултета за доброто на нашата страна.

6

Проф. Албена Чавдарова и Кристина Минова

По време на церемонията бяха връчени сертификати за дарение на Цветанка и Данко Желеви, дарили уникални минерални образци за музея по “Минералогия, петрология и полезни изкопаеми”, на Фондация “Асарел” за финансовата им подкрепа за закупуването на програмен пакет “Natural Resources GIS Pack - MapInfo Professional, Econom Discover, Econom Discover 3D и на OMV Group, TOTAL Group, REPSOL за парично дарение за оборудване на учебна микроскопска зала с 11 микроскопа.

7

Ръководството на катедрата „Регионална и политическа география“ на ГГФ награди Анита Паскалева с еднократна стипендия в размер на 500 лева за постигнат отличен успех в магистърска програма „Регионални геоенергийни ресурси и стратегии“.

8

Проф. Марин Иванов и Анита Паскалева

9