Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от випуск 2014 на Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

   
Абсолвентите от випуск 2014 на Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

Доц. д-р Александър Омарчевски

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 78 бакалаври и магистри от Богословския факултет на СУ получиха своите дипломи за завършено висше образование. Абсолвентите, завършващи с отличен успех, са 18.

Церемонията откри деканът на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски, който заяви: „Сърцето на човек се пълни с радост, когато види Аулата на Ректората, пълна с хора, свързани с Богословския факултет – абсолвенти, сродници и приятели. С хора, които имат ангажимент към преподаваното в нашия факултет православно християнско богословие“.

Доц. Омарчевски изрази радостта си, че бакалаврите и магистрите от випуска завършват с общ среден успех много добър 4,98. Заедно с тях дипломите си вземат и първите курсисти от следдипломната квалификация .

Доц. Омарчевски отбеляза, че акредитационната оценка на Богословския факултет е 9,34 от максимална 10 с пълна шест годишна акредитация.

1

Проф. Иван Илчев

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев припомни на присъстващите в Аулата, че университетското образование в Средновековна Европа почти навсякъде започва с теологически факултети, защото един от основните въпроси, които си поставя мислещият човек, е въпросът за душата. В това отношение България също не прави изключение.

Ректорът допълни, че по редица причини Богословският факултет в Софийския университет се създава сравнително по-късно, но не бива да забравяме, че едно от основанията за това е, че от доста по-рано в България има развито богословско образование. Всъщност, едно от първите професионални училища в историята на българското образование е богословското училище в Петропавловския манастир. „Бих казал, че вие сте наследници на голяма традиция и надявам се, че сте достойни наследници на тази традиция. Вие, драги колеги, учихте и завършвате в един университет, за който медиите обичат да казват, че е най-старият и най-големият в България, но винаги обичам да казвам, и то с основание, че е най-добрият в България”, каза проф. Илчев и добави, че според рейтинговата система в Софийския университет се намира и най-добрият богословски факултет в страната.

2

Ректорът поздрави абсолвентите със завършването на този етап от тяхното образование и изрази надежда, че ще продължат да се развиват и в следващите образователни степени. Проф. Илчев не пропусна да поздрави и близките на абсолвентите, които са ги подкрепяли през годините на обучението им в Университета, след което обяви випуск 2014 на Богословския факултет на СУ за завършил.

3

Екатерина Николова

Отличникът на випуск 2014 е Екатерина Николова с успех 5,83. Тя поздрави своите колеги и преподаватели: „Когато преди четири години пристъпихме прага на Богословския факултет, ние бяхме наясно, че ни очаква среща с тежка и сериозна специалност, но това, което не знаехме, че всичко ще се случи по особено различен и особено вълнуващ начин. Защо? Защото занятията в Богословския факултет започваха от рано сутрин с песнопения, мирис на тамян, запалване на свещичка, с молитви, с благодарност и общуване с Твореца”.

Екатерина Николова благодари на всички преподаватели от Богословския факултет, които през годините са им помагали и са ги наставлявали не само в учебен, но и в житейски план, а също и на цялата администрация на факултета, на библиотекарите, на свещениците, които служат в учебния параклис, както и на всички свои колеги, близки и приятели.

„Стара истина е, че успехите на ученика са успехи и на учителя. Вие посяхте семената на знанието и запалихте светлината в нашите души. Надяваме се, че ние сме онази благодатна почва, върху която ще израсте добрият плод”, каза още Екатерина Николова и пожела на преподавателите си успехите на техните студенти да са техен стимул и вдъхновение.