Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Абсолвентите от випуск 2013 на Стопанския факултет при СУ получиха дипломите си за висше образование

   
Абсолвентите от випуск 2013 на Стопанския факултет при СУ получиха дипломите си за висше образование

доц. д-р Тодор Попов

Тържествената церемония по връчване на дипломите на абсолвентите на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ за 2013 г. се проведе в 65-а аудитория в Ректората. Събитието откри деканът на факултета доц. д-р Тодор Попов.

Деканът на Стопанския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ поздрави абсолвентите, техните родители и преподаватели за успешното им завършване на випуск 2013 г. и заяви: „Тази церемония прилича твърде много на предхождащите я такива. Отново се събираме. Пожелаваме си успех. Правим радостни констатации, че добре се е развил вашият път поне до тук, че превъзходни са перспективите за вашето последващо развитие. Смея да кажа, че аз съм напълно спокоен относно вашето лично професионално и житейско развитие през следващите години. Няма да минат и 5 или 10 години и всички вие ще се превърнете в богати и състоятелни хора, а една немалка част от вас ще станат много богати и много състоятелни хора. Не казвам тези думи просто защото така е прието в подобни случаи или от куртоазия. Такава, скъпи дипломанти, е статистиката. Именно благодарение на личния просперитет на нашите завършили, на нашите дипломанти, които вече 18-а година се реализират във високите етажи на корпоративното, някои от тях и на държавното управление. Това е може би основната заслуга Стопанският факултет да държи първото място във всички възможни рейтингови класификации, които се извършват в нашата страна. Това не е малко и аз наистина съм спокоен“.

1

В приветственото си слово деканът по традиция даде на абсолвентите две напътствия: Първото е, че единственото условие човек да успее е да продължи да учи. „Аз искам да ви кажа и нещо повече. Вярно е, че големите успехи идват тогава, когато човек се учи т.е. непрекъснато повишава своите знания, умения, квалификация, образование. Но е вярно и нещо друго - че истински големите, крупните успехи идват при тези, които учат по-бързо от останалите. И затова ви моля колкото се може повече от вас, по възможност всички, да учите по-бързо от останалите, за да ви съпътстват не просто успехи, в което съм сигурен, а наистина големи успехи. И то не само по българските мащаби“.

2

Второто напътствие, което деканът даде на завършващите Стопанския факултет бе, че истински големите успехи идват само тогава, когато успешен е не просто отделният човек, отделната личност, а когато е успешен екипът, в който живее и работи тази отделна личност. „Тези т. нар. екипи са най-различни. Такъв един неотменен екип е семейството, защото то дава сигурност, увереност и спокойствие да се справяте и с немалките предизвикателства, които животът ежедневно ви сервира. Такива екипи са отделите и офисите, в които работите. Такива екипи са организациите, за които работите. Такъв голям екип най-после е обществото като цяло и нашата страна България“ - каза доц. Попов и добави: „Няма как да се постигне голям индивидуален успех без да успяват отделните индивиди, включително и този големият – нашата България. Затова, работейки, постигайки своите успехи, не забравяйте, че заслуга за тях е и успехът на по-големите или по-малките екипи, чиято част вие неотменно ще бъдете“.

Завършващите Стопанския факултет на Софийския университет бяха поздравени и проф. дпн Албена Чавдарова, зам.-ректор на Софийския университет. Тя поздрави всички, които завършват поредната степен от образованието си. „Пожелавам ви да намерите вашия път. Не пътят на другите, не пътят на вашите родители, на вашите приятели, а вашия път. По него не се върви леко, но все пак това е нещото, което трябва да следвате“ – каза проф. Чавдарова.

3

Пълният отличник на випуск 2013 г. на Стопанския факултет - Калина Чернева - благодари от трибуната на всичките си колеги за прекараното време заедно и общите усилия. Отбеляза, че Стопанският факултет й е предоставил възможност да замине по програмата „Еразъм”, което тя определи като една от най-силните години в следването си: „Ако трябва да резюмирам с една дума какво научих какво научих от „Еразъм”, може би трябва да кажа „Всичко”. Абсолвентката благодари на д-р Ганев затова, че с лекциите си събудил интереса й към търсенето, предлагането, платежния баланс и брутния вътрешен продукт. Тя подчерта още: „Този преподавател е пример за една от най-силните страни на СФ - преподавателите остават наши приятели“. Тя изрази надежда след няколко години СФ да се развие като още по-разпознаваем в международен план факултет, в който студенти от цял свят ходят по коридорите и са дошли да учат на английски, немски и френски, както и да има още повече експерименти в учебните планове – лидерство и предприемачество.

4

Отличникът на магистрите Антоанета Георгиева разказа пред колегите си накратко за своя житейски път до момента, за различните специалности, които е започнала да учи в СУ през изминалите 15 години – първоначално две хуманитарни специалности във Философския факултет. В последствие започва магистратура, която е по-практически приложима и дава възможност за реализация в реалната бизнес среда.

5

Днес е време на поредната криза. Не само икономическа, каквато беше, когато аз започнах моето висше образование. Днес тя е и икономическа и политическа и криза на ценностите. Аз смятам, че Университетът е тази институция в България, която може да съхрани обществото ни и да го изведе на един нов по-добър път. Защото университетът не е сбор от тухли и бетон, не е, както се опитват да ни убедят в последните години – набор от процедури, учебна програма, сесии. Истинският университет е състояние на духа. Духът, който се бори за правдата, за истината, да отстоява морала, да се бори за висши цели и ценности” – заяви тя пред своите колеги.

Тържеството продължи с връчване на дипломите на випуск 2013 година на Стопанския факултет.

6