Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 25 ноември – Патронен празник на Софийския университет

   
25 ноември – Патронен празник на Софийския университет

И тази година академичната традиция на Софийски университет да почете своя патрон Свети Климент Охридски започна с тържествено шествие до паметника на Първоучителя. След поднасянето на венци и цветя, академичното шествие влезе през Централния вход на СУ и се отправи към Аулата на Университета, за да открие там за 124-ти пореден път тържеството по случай Патронния празник.

Проф. Боян Биолчев откри празника и след това даде думата на Ректора за приветствено слово. Тържеството продължи в Аулата с академичното слово на проф. Здравко Лалчев на тема: „От Алхимията до биохимията и Молекулярната биология – или за „Елексира на дълголетието”.

Проф. Албена Чавдарова прочете имената на получилите научни звания и степени и връчи заедно с Ректора дипломите на получилите научната степен професор от 25 ноември 2011 г. до 25 ноември 2012 г. преподаватели.

Приветствие направиха министър Сергей Игнатов и секретаря по вътрешните въпроси от името на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Проф. Иван Илчев връчи заедно с Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова Награда на Столична община за най-добър млад учен на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ за 2012 г. на гл. ас. д-р Ива Пушкарова. Вторият плакет беше връчен от Ректора, заедно с проф. Боян Биолчев на проф. Здравко Лалчев. Той получи Голямата награда за научна и изследователска дейност на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ за 2012 г.

Доц. д-р Милена Стефанова и проф. Иван Илчев връчиха Годишните стипендии на Алма Матер за 2012 г. по повод Патронния празник на Университета.

Годишната стипендия на братя Евлоги и Христо Георгиеви беше връчена от Ректора на третокурсника от ФМИ Георги Стойчев Ангелов, специалност „Приложна математика”.

Годишната стипендия на името на „г-жа Надежда Дженева” за студент от Факултета по журналистика и масови комуникации заслужено отиде при Стефка Тенчева Добрева. Неслучайно наградата връчи именно генералният директор на БНР г-н Валери Тодоров на четвъртокурсничката, специалност „Журналистика”, профил „Радио”.

Годишната стипендия на името на „д-р Младен Младенов” връчи г-жа Добрина Чешмеджиева от БНТ на студента от ФЖМК, специалност „Журналистика”, профил „Телевизия”, Атанас Венциславов Куцев.

Тържеството завърши с кратка музикална програма на преподаватели от Факултета по начална и предучилищна педагогика.

Приветствено слово на Ректора проф. дин Иван Илчев