Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 125-тата година от основаването на СУ е „Зелената година на Софийския университет”

   
125-тата година от основаването на СУ е „Зелената година на Софийския университет”

„Зелената година на Софийския университет” стартира на 14 октомври в 9.00 часа. Инициативата обхваща дворовете в четири факултета (ФФ, СтФ, БФ и ФМИ) и има за цел да се почистят боклуците и избуялите храсталаци, да се подновят занемарените пейки и алеи и да се създадат нови места за прекарване на свободното време.

Студентите знаят, че са си поставили амбициозна задача, затова и планират през зимния семестър местата да бъдат разчистени и подготвени. А през пролетта да се стартира със създаването на нови или с възстановяването на многото стари кътове за отдих, от които сега има само избледняващ спомен.

_1_~1_589x400

Кампанията е изцяло студентска, организира се и се финансира от Студентския съвет на СУ заедно с Факултетните студентски съвети на ФФ, БФ, ФМИ, както и Департамента по спорт. Ще продължи през месеците октомври и ноември, докато атмосферните условия го позволяват, като най-много концентрирани усилия ще бъдат положени през уикендите.

На територията на факултетите са обособени шатри, от които можете да си набавите инструменти, ръкавици, вода и храна.

%202_1~1_590x400

През седмицата във Философския и Стопанския факултет шатрата е пред IV блок на ФФ, като събота и неделя ще има и пред Стопанския факултет. Мотото на кампанията за тези факултети е „В търсене на двора”, тъй като самите дворни места (особено някогашният парк в междублоковото пространство) приличат много повече на джунгла, както студентите се шегуват.

%203_1~1_600x400

В Биологическия факултет шатрата се помещава в задния двор или компютърната зала във фоайето (ако времето не позволява шатрата да е в двора). Там дворът ще се почисти от многото разпиляни отпадъци. В една част от него ще бъде обособено пространство за паркинг, а в друга – простор за отдих. Понастоящем колите спират почти навсякъде, а досега не е имало инициатива за ограничаването с цел повече място за студентите.

%20%20~b1_600x399

Във ФМИ необходимите материали се намират в зала 100. Основните дейности на територията на факултета включват - ремонт на велоалеята и счупените плочки, лакиране на пейките, боядисване на масата, ремонт и полиране на мраморните маси, нови пейки и алеи и ремонт на старите, поставяне на кошчета.

%20%20~f1_600x399

БФ и ФМИ работят под надслов „Двор в двора”.

Разчита се изцяло на доброволчество, въпреки че са осигурени символични награди (тениски с логото на кампанията - „KEEP CALM and grow GREEN”). Навсякъде през лятото се планира създаването на екофитнес! Не забравяйте, че 2 трудови дни се признават за 1 присъствие на спорт!

%205_1~1_584x400

Събитията по отделните факултети не са ограничени само за студентите, учещи в тях. Може да се включват студенти от други факултети и университети, преподаватели, приятели, ученици.

Каузата е амбициозна и цели освен да подобри средата, в която учите, почивате и се събирате след лекции, да допринесе и за мащабно студентско обединение, да покаже, че студентите освен да купонясват, могат още и да съграждат!

%20%20~1b_600x399

„Това е кампания, ново начало, ще продължи и през 14/15 година, и през 15/16 година, и т.н. – изграждаме култура и традиция на активизъм и отговорност”, казва председателят на Студентски съвет Даниел Стоев.

Вторият етап от кампанията ще продължи напролет с нови сили и идеи!

%20%20~2 (2)_600x399

 

В това видео е представена инициативата, както и кадри в доказателство на нейната необходимост: http://www.youtube.com/

Повече информация за местата, графиците, планираните и постигнатите резултати, както и снимки, можете да намерите тук: https://www.facebook.com/groups/zelenSU/

1379582_650766184943445_318276281_n