Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Инж. Николай Минков с гост-лекция за развитието на либерализирания електроенергиен пазар в България

   

24.10.2023

 

На 19 октомври гост-лектор в магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ беше инж. Николай Минков – дългогодишен участник в развитието на електроенергийния пазар в България и в ключови процеси по неговото реформиране. Инж. Минков е и първият съ-директор от страна на бизнеса на магистърската програма при нейното създаване през 2005 г. като магистратура по „Енергийна икономика и мениджмънт“.

Screenshot 2023-10-24 143555

Инж. Минков припомни основните причини за либерализацията на електроенергийните пазари в САЩ, Европа и други региони от света, процесите по реформиране на електроенергийния пазар в страната, както и ключовите участници в основните етапи от неговото развитие.

По време на лекцията си инж. Минков отбеляза и водещата роля на Стопанския факултет в Софийския университет за създаването и разпространението на образователно и научно съдържание за развитието на електроенергетиката в страната, както и за професионалното обучение на работещите в отрасъла професионалисти.