Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева към студенти от Софийския университет: Търсете повече възможности за бизнес в страната

   

25.11.2013

 

Entrepreneurship2013

 

"Популяризирането на предприемачеството и обучението в знания и умения, които развиват предприемаческия дух, е важна част от политиката на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) за насърчаване на младите хора и за подкрепата на стартиращи предприятия." Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, откривайки "Световната седмица по предприемачество" в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Инициативата на министерството има за цел да насочи вниманието на студентите към ролята на предприемача за бизнеса и да улесни бъдещия им избор на професионална реализация.

 

Зам.-министър Янева подчерта, че Законът за предучилищно и училищно образование предвижда разширяване на обучението по предприемачество от ранна възраст. В близко бъдеще ще бъдат взети и мерки в подкрепа на обучението по предприемачество и във висшите училища като един от стимулите за кариерен растеж и вдъхновение за бъдещите бизнесмени. В днешно време висшите учебни заведения измерват престижа си и се конкурират също чрез резултатите на своите студенти, чрез създадените от тях фирми, продукти и услуги, достигнали до пазара.

 

"Надяваме се срещата ни да допринесе за засилване на мотивацията ви за успешна предприемаческа кариера. Искам да посъветвам младите хора в залата - бъдете по-смели, по-иновативни и търсете повече възможности за бизнес в страната!", каза още г-жа Янева.

 

По време на срещата студентите бяха информирани за възможностите за финансиране на стартиращи предприемачи от фондовете "Eleven" и "Launchub". Те са част от инициативата JЕRЕMIE на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, чиято цел е подобряването на достъпа до средства за малките и средните предприятия в Европейския съюз. Двата фонда финансират перспективни бизнес проекти със суми от 25 хил. до 250 хил. евро, организирайки за бенефициентите си и предприемачески курсове с водещи специалисти и мениджъри от ЕС. Следващият прозорец за приемане на нови кандидати двата фонда ще отворят през февруари 2014 г.

 

Участниците в дискусията имаха възможност да се запознаят и с няколко успешни модели от работата на действащи предприемачи, които вече са извървели голяма част от пътя да създадат и развият собствен бизнес. Представени бяха фирми от сферата на производството, земеделието, образоването и IT сектора.

 

В проявата до 21 ноември освен Софийският университет участват още Техническият университет - София и Техническият университет - филиал Пловдив.

 

Източник:

Министерство на икономиката и енергентиката на Република България

 

BlagodarstvenoPismo-Predpriemachestvo2013