Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / В рамките на проекта INNOAIR бе изготвен Доклад с най-добрите практики за общи глобални инициативи

   

12.01.2021

 

В рамките на проекта INNOAIR бе изготвен експертен документ - "Доклад с най-добрите практики за общи глобални инициативи" , който е достъпен за безплатно ползване на английски език. Общата цел на INNOAIR е да подобри качеството на въздуха в град София чрез въвеждане на цялостен набор от инструменти и нова парадигма на обществения транспорт - „Зелен обществен транспорт при поискване“, променящ начина на пътуване на хората в градовете и намалявайки "еднократното" използване на превозни средства, което допринася за замърсяването на въздуха.

UIA_SUMCWeb

Проектът ще доведе до значителни промени в поведението и по-широко използване на обществения и активен транспорт. Замърсяването на въздуха в София все още е един от големите проблеми на града, въпреки последните положителни развития по темата. Трафикът в София има най-голямо въздействие по отношение на замърсяването на въздуха и околната среда. София предприема амбициозни стъпки за електрифициране и разширяване на възможностите за обществен транспорт.

В рамките на проекта градът ще стартира „Зелен обществен транспорт при поискване”, който ще промени начина на работа на обществения транспорт. Вместо да карат по предварително дефинирани маршрути, новите електрически автобуси и такива с ниски емисии, ще създават маршрутна карта въз основа на нуждите и исканията на гражданите, подадени чрез мобилно приложение. То ще използва усъвършенстван анализ на данни, за да създаде най-ефективния път за всяко пътуване, събирайки възможно най-много пътници.

Тази иновативна услуга за обществен транспорт ще бъде приложена заедно с широк спектър от инициативи: зони с ниски емисии, зелени коридори, такса за задръстване и насърчаване на активна мобилност. Така замърсяването на въздуха в София ще бъде намалено, като същевременно ще бъде модернизиран и обновен обществения транспорт.