Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стопанският факултет открива първа магистърска програма в партньорство с Европейското патентно ведомство

   

28.07.2023

 

За първи път в България стартира магистърска програма „Интелектуална собственост и технологичен трансфер“ на английски език (Intellectual Property and Technology Transfer), разработена от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ съвместно с Европейското патентно ведомство. Програмата предоставя специализирани знания, експертиза и практика както за европейската система, така и за прецедената правна система.

Screenshot 2023-07-28 141900

Водещи лектори от Европейското патентно ведомство (EPO), Световната организация по интелектуална собственост (WIPO), Американското патентно ведомство (USPTO) и други чуждестранни университети ще представят своите практика и експертиза. Те ще представят знанията си в областта на изобретенията, търговските марки, промишления дизайн, търговската тайна, лицензирането, оценката на интелектуалната собственост, технологичния трансфер, спиноф и стартъп компаниите, нелоялната конкуренция, фалшивите стоки, авторските права и свързаните с тях индустрии.

Обучението в магистърската програма е двусеместриално, провежда се на английски език и е в хибриден формат. Дипломантите получават европейска диплома и сертификат от партньорските организации за завършено обучение със специализация „Мениджър по интелектуална собственост и трансфер на технологии“.

За успешно завършилите, магистърската програма предоставя допълнителна възможност за кариерно развитие чрез едногодишен стаж в Европейското патентно ведомство или в Службата на ЕС по интелектуална собственост, който е изцяло финансиран от една от двете организации. Магистърската програма е с обявен прием за академичната 2023 - 2024 г.