Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стопанският факултет е партньор на проучването Innovationship 2018

   

26.11.2018

 

1

 

Центърът за моделиране на социално-икономически системи (ЦМСИС) към Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" е партньор в тазгодишното издание на проучването Innovationship 2018 на дигиталната коалиция EDIT.bg (www.edit.bg). Това е най-голямото проучване на българската дигитална екосистема, като целта му е да набере информация за характеристиките на иновативните малки и средни компании в сектора на информационните технологии. Проучването се осъществява за трета поредна година, като в тази вълна беше изследвана извадка от 213 организации, от които 95% бяха компании, а останалите 5% - други важни за екосистемата организации (академични институции, НПО, публичен сектор).

 

2

 

Резултатите от изследването бяха представени на специално събитие в Campus X на 19.11.2018 г. от доц. д-р Антон Герунов (катедра „Икономика и управление по отрасли“ и член на Научния съвет на ЦМСИС), а пълният доклад е достъпен тук: http://edit.bg/wp-content/uploads/2018/11/innovationship-2018-en-pdf.pdf .

 

Основните направления на изследването са:

  • Общ профил на компаниите и технологична специализация
  • Финансови аспекти, включително паричен поток и набиране на капитал
  • Човешки ресурси
  • Иновативност и международна конкурентоспособност
  • Предизвикателства и препоръки за подобряване на средата

 

3

 

През 2018 се отчитат в още по-голяма степен три ключови тенденции – на интернационализация на работната сила и мениджмънта, на професионализация на стартъпите и на растяща глобализация и успех на международните пазари. Основните резултати могат да се проследят и в краткото видео представяне на изследването: https://www.facebook.com/edit.bg/videos/2116905711695654/ .

 

4

 

Центърът за моделиране на социално-икономически системи е звено към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, което се стреми да търси иновативни и интердисцплинарни подходи за решаване на конкретни проблеми от икономическата и бизнес практика. Основният фокус на Центъра е обработка, анализ и моделиране на данни в стопански контекст, като за целта се използват най-съвременни научни подходи и методологии. Изследователските полета, в които Центъра има активна дейност са бизнес аналитиката, управление на риска, дигиталната индустрия и взимането на икономически и управленски решения.

 

5

 

EDIT (Economic Development via Innovation and Technology) е програма за дигитално развитие, инициирана през 2016 г. от MOVE.BG в партньорство с водещи организации от стартъп екосистемата в България. Програмата адресира нуждите на българските микро-, малки и стартиращи бизнеси в дигиталния сектор - най-виталната част от икономиката ни. EDIT провежда първото по рода си ежегодно проучване на дигиталните компании в България от 2016 г. и развива широка програма, включваща онлайн обучения, тематични проучвания и доклади, препоръки за политики, конференции и работа на място из страната, в подкрепа на иновативна икономика в страната.