Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Софийският университет бе домакин на Кариерен ден Trained in GermanY Bulgaria

   

24.11.2017

 

sofijskiyat_universitet_be_domakin_na_karieren_den_trained_in_germany_bulgaria_medium200x200

Събитието е организирано от Alumniportal Deutschland и Гьоте-институт - България за седми пореден път в сътрудничество с посолството на Федерална Република Германия в София , Стопанския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Катедра “Германистика и скандинавистика” към Факултета по класически и нови филологии.

Кариерният ден е регистриран в Европейската седмица на професионалните умения, инициирана от Европейската комисия и слага акцент върху връзката между образование и бизнес. Софийският университет за втори път е домакин на кариерния ден.

Форумът е насочен към всички специалисти или студенти, които владеят немски или друг чужд език или са следвали в Германия и търсят нови възможности за професионално развитие и в него участват представители на германски, български и международни компании, сред които A Data Pro, Adecco Bulgaria, Aryxe, Balkaninvest, Concentrix, EVN Bulgaria, Festo Production, HP Enterprise, HRS Bulgaria, Ingram micro, Intrama, It-economics Bulgaria, Kaufland, Lidl, Liebherr-Hausgeräte Marica, Modis IT Outsourcing, Radioactive International Recruitment, Regiocom Bulgarien, SEEBURGER Informatik, Sitel, Sutherland, TeleTech, Telus International, William Hill и др.

1

Кариерният ден беше открит от декана на Стопанския факултет доц. Теодор Седларски , който отбеляза, че събитието вече се превръща в чудесна традиция и хората, интересуващи се от икономика, го следят с интерес. По думите му, в България се случват много интересни неща, българската икономика расте, а чуждестранните инвеститори имат нужда от мотивирани хора. Доц. Седларски отбеляза, че днес в Берлин се провежда паралелно събитие, което набира български студенти, които да се върнат да работят в България в същите компании, които присъстват на събитието в Алма матер. Деканът изтъкна, че българският талант е търсен, а изборът днес е в ръцете на младите – кандидатите избират в коя фирма да вложат своите усилия, умения и капацитет, подчерта доц. Седларски и пожела успех на събитието и участниците в него.

2

Ръководителят на отдел „Култура и връзки с медиите“ на посолството на Република Германия Маркус Хаас благодари на доц. Седларски и отбеляза, че участниците във форума са свързани от немския език. Той пожела инициативата да бъда много ползотворна и отбеляза, че участниците в днешното събитие ще активират отново един много известен слоган, според който немският език е добро решение за правене на кариера и пожела много успех на всички.

3

Директорът на Гьоте институт Енцио Ветцел също изрази радостта си от организирането на трудовата борса и подчерта, че немският език е атрактивен за правене на кариера и си струва да се учи. Той изтъкна, че Гьоте институт е в България още от 1990 г. и винаги е съпътствал желанието на българите да учат немски език. Енцио Ветцел подчерта, че предимството на подобни събития е, че позволяват да се свържат образованието, културата и икономиката.

4

Представителят на Германо-българската индустриално-търговска камара Армин Филипен изказа своята благодарност към всички фирми, които участват, и добави, че форумът е полезен за студенти, млади специалисти и ученици.

5
6