Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Публична лекция: "Глобализация и бедност", Проф. Франсоа Бургиньон

   

08.01.2010

Софийски университет „Св. Климент Охридски”
има удоволствието да Ви покани на публична лекция

 

ГЛОБАЛИЗАЦИЯ И БЕДНОСТ

на

проф. Франсоа Бургиньон
директор на Института по икономика, Париж

 

Лекцията е част от серията лекции „Капушчински”, организирана от Програмата за развитие на
ООН с финансовата подкрепа на Европейската комисия в 12 страни- членки на ЕС в чест на
Европейските дни на развитието.

 

Проф. Бургиньон е професор по икономика в Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales – Париж
и директор на Института по икономика. Той е специалист по икономика на развитието, публична
политика, неравенства и бедност. Проф. Бургиньон е бил вицепрезидент по икономика на развитието и
главен икономист на Световната банка от 2003 до 2007 г.

 

15 януари 2010 (петък)
Софийски университет „Св. Климент Охридски” – Аула
11:00 – 13:00 ч.

 

Работният език на събитието е английски

 

Повече информация (pdf)

More information (pdf)

 

Новината на сайта на СУ "Св. Климент Охридски"

Икономисти, евродепутати, министри, заместник министри и студенти се събраха в най-старата аула в България – аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, за да чуят лекцията на проф. Франсоа Боргиньон и да дискутират поставената тема „Глобализация и бедност”.

 

"В тази зала човек се докосва до интелектуалното сърце на България" - с тези думи, отвъд академичния стил, проф. Недю Попиванов - заместник-ректор по научната и международна проектна дейност, приветства гостите на аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Проф. Франсоа Бургиньон благодари за оказаната му чест и сподели, че именно тук се чувства като у дома си.

Лекцията е част от „Лекциите Капушчински”, които от месец октомври на 2009 година експерти от цял свят изнасят в университети от 12-те нови страни членки на Европейския съюз по въпросите на развитието и сътрудничеството в областта на политиката за развитие.

Големият полски журналист, публицист, писател и поет – Ришард Капушчински още приживе е наричан „хроникьор на третия свят” и „гласа на бедните”. Думите му „Живеем в свят, в който човек, пълзейки по земята се опитва да изкопае няколко зрънца пшеница от калта, само за да оцелее още 1 ден.” остават като рефрен през вековете и са валидни и днес.

В лекцията активно участваха и Зинаида Златанова - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Христина Митрева - заместник-министър на труда и социалната политика, Мария Златарева - помощник, постоянен представител по програмните въпроси към Програмата за развитие на ООН, Боян Белев - ръководител на работна група по политика за развитие към Министерство на външните работи, Боян Захариев - директор на програма “Образователни политики” към Институт "Отворено общество", Светослав Малинов - член на Европейския парламент.