Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Откриване на учебната година в Стопански факултет - статия във в-к Дневник

   

02.10.2010

 

Добре дошли в първи курс и внимавайте

от Зорница Латева

Фотограф: Красимир Юскеселиев

вестник "Дневник", 01.10.2010

 

feba-aula

 

"Лекарите и юристите полагат клетва, икономистите не. Но пораженията, които един икономист може да направи на обществото, са много по-големи от тези, които нанася един лекар. За това се обръщам към вас още отсега да сте готови за момента, в който ще започнете работа и върху вас ще легне огромна отговорност". Това предупреждение чуха първокурсниците от Стопанския факултет на Софийския университет в първия си ден във висшето училище. Думите са на декана доц. Георги Чобанов и бяха отправени към стотина младежи в аулата на ректората на висшето училище.

"Началото беше бурно. В романтично и сурово време, което неумолимо отлетя", спомни си Чобанов времето от преди 20 години, когато факултетът е възстановен като част от Софийския университет. Приветствието му продължи с изречението: "Факултетът сега е най-престижното място за образование и наука в България".

 

chobanov-aula

Деканът на факултета Георги Чобанов предупреди първокурсниците за голямата отговорност, която ги чака, след като завършат и започнат работа

 

Думите на декана могат да обобщят и перифразират и съветите, които студентите получиха от преподавателите си. От тях вероятно разбраха, че няма да им е лесно, но времето, прекарано в аудиториите, ще е най-прекрасното в живота им, а след това ще им донесе успех, ако "учат осъзнавайки и анализирайки".

"Обичам да се хваля - това радва приятелите и вбесява враговете ми", пошегува се деканът Чобанов. След това се похвали с двете нови съвместни програми на факултета с чуждестранни висши училища. Едната е курс на "гуруто на конкурентността" Майкъл Портър. Обучението е по съвместна програма с Харвард. Втората новост е съвместна програма със сиатълския City University, в чиито край студентите ще получават диплома и от двата университета. Заместник-ректорът на американското висше училище Елизабет Фонтейн покани студентите да се включат и в програмите за мобилност на университета и да изкарат семестър в някое от поделенията му по света.

 

studenti-aula

Студентите чуха, че няма да им е лесно, но времето, прекарано в аудиториите, ще е най-прекрасното в живота им, а след това ще им донесе успех, ако "учат осъзнавайки и анализирайки"

 

Кризата присъстваше в приветствените слова и на ректора, и на преподавателите, и на гостите на откриването. Според тях тя прави следването на икономика в момента изключително интересно и предизвикателно. "Кризата в САЩ не беше заради техническа грешка, а заради липсата на добродетели и прекомерната алчност на банките", обърна се към студентите преподавателят от университет в Тенеси Дейвид Остил, който преподава в Стопанския факултет като стипендиант от американската програма "Фулбрайт".

"Кризи е имало, има и ще има. Най-трагикомичното в този период е, че правителството няма стратегия за развитие на икономиката", отбеляза и деканът и продължи: "Много искам да помогна на Бойко Борисов, много ми е симпатичен, но не знам с какво да му помогна, тъй като правителството няма заявена икономическа политика". След тези думи на Чобанов отново последва съвет към студентите: "Това е вашата роля. Да направите нещо за това и следващото правителство. Омръзна ми да гледам как правителствата се провалят, те трябва да успяват", завърши деканът.

 

Източник:

http://www.dnevnik.bg/