Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / От втория уебинар на Стопанския факултет и УНИЦЕФ: В кризата българският бизнес се нуждае от бързи и прозрачни инвестиции

   

21.05.2020

 

 

На 18 май Стопанският факултет и УНИЦЕФ проведоха втори лидерски уебинар на тема „Частният сектор и COVID-19 Икономическо въздействие и ефекти върху бизнеса“. Водещи експерти и представителите на институциите на ООН в България дискутираха икономическите въздействия и ефекти върху бизнеса. Почти 150 участници от осем страни научиха повече за международните и националните прогнози, както и мерките за устойчивост и икономическо възстановяване, които тези институции предприемат. Участниците в уебинара бяха приветствани от декана доц. д-р Атанас Георгиев, който сподели информация за ролята на университета и инициативите на Стопанския факултет по време на кризата.

 

FEBA-UNICEF

 

Г-н Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, подчерта, че настоящата криза и климатичната са свързани и обясни подробно ролята на международната институция за защита на човешкия капитал. За да бъдат отговорни, правителствените инвестиции към частния сектор трябва да бъдат бързи, прозрачни и обвързани с конкретни срокове. Г-н Дзарконе коментира, че настоящите системи в България се нуждаят от укрепване в три направления: 1. разширяване на обхвата на бедните и уязвимите домакинства; 2. увеличаване на помощта, и 3. засилване на механизмите за дистанционно разплащане. "Реформата на национална инфраструктура за безопасност е инвестиция за бъдещето", завърши той.

 

Доц. д-р Калоян Ганев, доцент в Катедра „Статисти и иконометрия“ към Стопанския факултет, представи икономическите перспективи за 2020 г., като подчерта факта, че ситуацията е по-лоша от нашата вече песимистична прогноза. Той коментира различните сценарии за справяне с очакваната рецесия. Доц. Ганев завърши своето изказване с апел към правителството за реформи на пазара на труда, образованието, здравеопазването, застаряването и социалната подкрепа. Книгата му за бизнес циклите е достъпна за безплатно изтегляне тук.

 

По време на уебинара г-н Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на ОББ, акцентира върху променящата се роля на банките от началото на извънредното положение и в настоящия момент – след месеци работа в различни условия.

 

„Банките ще бъдат все по-ангажирани с рестартирането и сравнително бързото възстановяване на икономиката. Мога да споделя, че голяма част от нашето внимание в Обединена българска банка е насочено към съществуващи и нови клиенти, предлагане на решения за техните текущи нужди и бъдещи инициативи, създаване на нови продукти, финансирани от различни местни и международни програми и инструменти."

 

Последният участник в дискусията г-жа Саня Саранович, заместник-представител на УНИЦЕФ в България, представи текущите дейности на организацията за защита на най-уязвимите деца и семейства по време на пандемията. Тя обясни подробно процеса на изграждане на надеждни и споделени партньорства между бизнеса и гражданските организации и посъветва участниците да използват настоящата криза като повод за обединяване на усилията и по-силен ангажимент за постигане на Глобалните цели на ООН за устойчиво развитие.

 

Вижте тук въпросите и отговорите от Q&A сесията