Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Официално откриване на академичната година в Стопанския факултет

   

05.10.2022

 

На 3 октомври 2022 г. в Аула Магна в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ официално бе открита новата академична година за Стопанския факултет. В събитието се включиха представители на цялата академична общност. Събитието беше специално посветено на новите студенти–първокурсници в бакалавърските специалности на факултета. Събитието бе организирано от зам.-декана за партньорства с бизнеса и общност на завършилите студенти и директор на Кариерния център – доц. д-р Боряна Богданова.

снимка 1

Първото изказване беше от декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев. Той приветства новите студенти и отправи към тях послания, свързани с ролята и значимостта на Стопанския факултет, както и съвети за престоя им в Софийския университет и за бъдещата им реализация. Доц. Георгиев благодари на цялата академична общност – най-вече на преподавателите и служителите в Стопанския факултет, за усилията да запазят нормален учебен процес, въпреки трудностите през последните години. Целия текст на словото можете да прочетете тук .

снимка 2

Традиционно, в откриването на академичната година се включиха представители на компании-партньори. Приветствие отправи г-н Михаил Петров – главен изпълнителен директор на Schwarz IT България. Той сподели със студентите съвети от личния си житейски опит и им пожела да са винаги проактивни. След него приветствие отправи и д-р Емануил Кожухаров – координатор за сътрудничество с академичните институции на TotalEnergies EP Bulgaria. Той сподели информация за някои от съвместните инициативи със Софийския университет и Стопанския факултет, като също пожела успешна година на академичната общност.

Доц. д-р Божидар Недев поздрави студентите и преподавателите от името на Кариерния център на Стопанския факултет. Една от най-скорошните инициативи на центъра е свързана със седмица на кариерното ориентиране, която ще се проведе в средата на октомври.

Лиляна Георгиева – председател на Алумни клуба към Стопанския факултет поздрави студентите с встъпването им в академичната общност на Стопанския факултет и ги покани на неформално събиране по-късно същия ден в сградата на Стопанския факултет.

От името на студентските организации приветствия отправиха Анна-Мария Георгиева – президент на AIESEC в СУ „Св. Климент Охридски“, и Адриана Браничева – студент в Стопанския факултет и зам.-председател на Бизнес клуба. Адриана покани новите студенти да се включат активно в събитията от програмата на Welcome Week, организирани специално за тях.

Приветствие отправи и гл.ас. д-р Венелина Цветкова от Департамента по спорт. Тя е треньор на някои от най-добрите спортисти в Софийския университет и покани студентите не само да посещават задължителните занимания по спорт, но и ако сред тях има спортисти, които искат да продължат със спортната си кариера, да участват активно в отборите на Университета.

снимка 3

В късния следобед академичната общност на Стопанския факултет се събра на неформално събитие в сградата на факултета, където Алумни клубът беше организирал коктейл за отбелязване на старта на академичната година. Част от събитието се проведе в новото споделено пространство на ESGlab на втория етаж. Пространството е обновено по проект на доц. д-р Марина Стефанова, финансиран от съвместните ESG програми с УниКредит Булбанк, БАКСОС и други партньори. Първокурсниците получиха студентските си книжки от академичните отговорници на бакалавърските специалности и имаха възможност да се запознаят с преподаватели, студенти от горните курсове, алумни и партньори на Стопанския факултет.

снимка 4